Бившият канцлер на Германия - Ангела Меркел явно познава по-добре Владимир Путин от останалите си колеги, а и явно може повече да мисли. Защото днес тя заяви твърдо, че само пълен идиот би подценил заплахата от ядрена атака, която направи Путин, както и въвеждането на военна мобилизация в страната му.

"Не го правете, освен ако не искате да се окажем в капан, от който излизане няма да има. Мнозина говорят, че президентът на Русия блъфира. Не! Мога да ви гарантирам, че той не блъфира. Путин винаги говори сериозно, обмисля и разглежда нещата от всеки ъгъл и ние трябва да направим два пъти повече, за да сме на същата висота, а и на крачка пред него", каза Меркел, която участва в откриването на "Фонда на канцлера Хелмут Кол".

Според Меркел, щом Путин публично е заговорил за ядреното си оръжие и не изключва вероятността да му "натисне копчето", то е ясно, че се налага пълна промяна в поведението и отношението на Западните сили.

"Това, което ви съветвам, няма да е признак на някаква слабост, от която се опасявате, а на политическа мисъл и мъдрост. Длъжни сме по всякакъв начин да избегнем най-страшните последици за света, да избегнем катастрофата, която ще е фатална за всички", призова Меркел.