АБВ скочи на управляващите заради пенсионната реформа

АБВ заплашиха правителството, че ще оттеглят подкрепата си.

Новината дойде само ден преди Коледа. АБВ даде няколкодневен срок за преосмислянето на практиките на ГЕРБ, за да избегнат проблемите, отбелязва bnews.bg.

Румен Петков от АБВ обяви пред медиите, че решенията относно пенсионната реформа са взети лично от министъра на финансите Владислав Горанов, без да се допита до партньорите. Петков е категоричен, че не могат да бъдат внесени ключови текстове, съдържащи сериозни промени, а в същото време не са минали през съответните институции и допълни, че Горанов е направил точно това и то по абсолютно безпардонен начин.

[caption id="attachment_432416" align="alignright" width="300"]АБВ скочи на управляващите заради пенсионната реформа АБВ скочи на управляващите заради пенсионната реформа[/caption]

Той е категоричен, че партизанските подходи не са за предпочитане поради липсата на яснота и прозрачност и прогнозира, че правителството няма да има никакви проблеми до 5 януари, а след това би могло да се случи всичко. Румен Петков посочи, че на този етап диалогът е само спомен и ако мандатоносителите от ГЕРБ продължат да взимат сами решенията си, ще имат сериозни проблеми.

Представителят на АБВ коментира и скритата коалиция между ДПС и ГЕРБ, която прокара промените в Националния осигурителен институт. Политикът е на мнение, че всеки гражданин си е извадил изводите от гласуването на пенсионните фондове. Според него, ако ГЕРБ цели да покаже на широката общественост, че има верен съюзник в лицето на ДПС точно в подходящия момент, ще постигнат много сериозен успех.

Той припомни, че от партията на Георги Първанов са заявили участие във властта, но не и на всяка цена. От АБВ отправиха и критики по отношение на съдебната реформа и поискаха провеждането на дебати за готвените промени. Според Петков няма никаква конкретика в предложената стратегия за съдебната система, по която ще се постигнат исканите промени. На този етап няма заложен ясен план за изпълнението на заложените реформи от страна на парламентарната, съдебната и изпълнителната власт, пише pik.bg.