На 6 юни знаменитата актриса Мария Сапунджиева навърши 55 години, но духът и тялото й все още са в топ форма. Вероятно една от причините за това е прочистващата диета на д-р Гайдурков, която прави два пъти годишно. Отличната й кондиция й позволява да играе в цели 12 спектакъла и да изнася представления от град на град.

 

Отбелязала е подобаващо празника в компанията на семейството и сватовете си. Избягва да мисли за миналото и какво е можело да стане, затова не е от хората, правещи равносметка. От друга страна отбелязва, че е имала толкоз хубав живот, че не може да каже, че съжалява за нещо определено – всичко, което си е пожелала, го е получила от Вселената. В този ред на мисли се определя като късметлийка не само в личен, а и в професионален план.

Преминала е през много трудности, които е успявала да преодолее. В такива случаи си е давала сметка, че е късметлийка и Бог я обича, давал й знак, че има някаква сила в нея и може да се справи със съответната трудност. Когато й е лесно, й е безинтересно. Никога до този момент не се е съмнявала в себе си в труден момент, че ще издържи и ще се справи. Дори не си е позволявала през ума й да се прокрадне мисъл за провал.

 

Определя пандемията като изключително труден етап от живота й, защото се чувствала така, сякаш някой насилствено я спирал да прави това, което може и обича. Най-много й тежало ограничението да общува с хора, което според нея е смисълът на нашето съществуване на Земята. 

 

Получавала е оферти за филми и сериали, но не и за комедийни предавания, тъй като такива вече няма. Тя обаче е твърде заета в театъра и няма време да се снима. В момента играе в 12 различни постановки и пътува от град на град – общо взето живот на колела.

 

Периодично, когато има свободно време и възможност, преподава. Като хване една работа иска да изгори в нея докрай, обича да преподава и да дава на младите всичко, което е научила през годините. Към момента обаче за съжаление не й остава време да преподава. Била на 40, когато започнала да води първите си студенти, а на 46 се отказала. Преди време се съгласила да води група от по-възрастни като уговорката била заниманията да продължат само 2 години. Ако има свободно време би се върнала отново към преподаването.

 

Признава обаче, че извън сцената е тъжен човек и често й се случва да мълчи, а и обича да е сама. Това е начинът й да си почине като най-добре се чувства сред природата. Смята за нормално да иска да разполага с време само за себе си предвид, че работата й е такава, че е постоянно пред очите на хората. Категорична е, че за да си добър комедиен актьор, първо трябва да си опознал тъгата, тъй като няма как да се постигне комедия без тъга – двете вървят ръка за ръка. Силата на комика е в това да може да се надсмее над тъжното, а не да потъне в него, той надскача тъгата…

 

Чувства се най-добре в къщата си в с. Ковачевица и твърди, че домът й в истинския смисъл на думата е там. В София се чувства като на хотел – само преспива, сменя си дрехите и заминава отново нанякъде. Ковачевица е островът, на който се спасява. Другото й място е Ракитника, Варненско – родният й край и къщата, построена от баща й. Щастлива е, че за спасителни острови има и море, и планина.

 

Често играе представления във Варна и се вижда с майка си, която живее там. След пандемията не е почивала и това лято ще е първата й ваканция за последните няколко години. Август ще изкара в пълноценен отдих и вероятно ще посвети времето на внучка си, с която планира да отскочат и до морето и до планината.

 

На 15 юни внучката й Елеонора навършила 9 месеца. Колкото и странно да й е звучало преди, сега признава, че внуците наистина се обичат повече от собствените деца и определя това като другото чудо на природата. Когато й съобщили, че има внучка, сърцето й се разтуптяло неистово, а и една сълза се спуснала от лявото й око.

Дори не можела да си представи, че тялото и душата й са способни да реагират по този начин – мигът бил някак вълшебен, невероятен, магичен… После се зачудила как това се пресъздава на сцена, ако й се наложи. Макар актьорството да е прекрасна професия, двамата й сина не избрали да тръгнат по нейния път – единият е лекар, а другият – студент.

 

Големият й син дори е неин личен лекар, но фактът, че синът и снаха й са медици, не променя мнението й – тя си остава почитател на алтернативната медицина. Синът й на всичкото отгоре й е личен лекар. И двамата я познават много добре и знаят, че не приема никакви лекарства и дори не се опитват да я убедят в обратното. Винаги заявява тържествено, че е родила, откърмила и отгледала своя личен лекар, което за нея е голяма гордост. С годините тя се превърнала в нещо като негово рекламно лице и много нейни колеги се записали при него.

 

Два пъти в годината прави прочистваща програма, назначена й от д-р Гайдурков. Определя тялото си като нейния инструмент за работа и поради тази причина се грижи старателно за него. През годините успяла да открие своя начин за алтернативна медицина, с който да преодолява всичко и не боледува често. Преди години д-р Гайдурков я излекувал от много тежка уртикария. Към днешна дата, ако се появи някакъв здравословен проблем, прави прочистващата 14-дневна програма, последвана от 10-дневно захранване и всичко се оправя.

 

Не очаква внуче в скоро време от втория си син Марко, защото както сама се изразява – него все още вятър го вее на бял кон. А и е едва 23-годишен.

 

Била студентка четвърти курс във ВИТИЗ, когато братовчедка на съпруга й – художника Георги Попов ги запознала с него. Влюбила се в ръцете му още при първата им среща, а той пък – в малките й крачета. Било любов от пръв поглед… Знае, че мъжът й, й е изпратен кармично отнякъде. Когато го видяла имала усещането, че вече го познава. Никога не са имали сериозни кризи в отношенията си, тъй като са на „един акъл“, дори имат случаи, в които сънуват едни и същи сънища. Макар никога да не й е правил портрет, винаги на негова изложба си дава сметка, че присъства в картините му – макар да не е ликът й, в тях има нещо от нея.  

 

С екранния й партньор от близкото минало Димитър Рачков, са и добри приятели. Освен това той е екранният й син от комедийното предаване „Пълна лудница“, където актрисата играеше Мама Божка. Двамата са преживели какво ли не, имат богат съвместен опит. Докато работили заедно в театъра, много често били заедно, но пътищата им тръгнали в различни посоки и напоследък се виждат все по-рядко. Рачков бил главен организатор на сватбата на сина й Добрин, познава децата й от бебета, а и бил водещ на венчавката и цялото шоу…

 

Трудно допуска да я ядоса някой или нещо, старае се винаги да разбира грешките и слабостите на хората. Прощава всичко, с изключение на лъжата – тя е способна да я извади извън контрол, но само временно. Мечтае България да стане прекрасна страна и хората да са по-добри и разумни. Вижда се по същия начин и след десетилетие и отсича, че 10 години са нищо.

 

От доста време не е имала възможност да тича по влаковите релси, които са й най-близо. За косата й пък се грижи фризьорката, при която ходи от 30 години. Цветът е в зависимост от това какъв е денят й – сяда и оставя всичко на нейната преценка. Никога не е наясно как ще си тръгне от салона – дали черна, червена, оранжева… С годините е опитала всевъзможни цветове и досега не е съжалявала, че се е доверила на Тодор и Румяна Тошеви.

 

Колегите, с които пътува са много духовити и щом възникне някакъв проблем на пътя се опитват да го превърнат в забава. Преди години на 6 март имало доста сняг и ги блъснало такси в центъра на София – вечерта били излезли от бар, улиците не били почистени и той не успял да спре – колата му се пързаляла като шейна.

Предният му десен фар я забърсал и се оказала под колелата, така я влачил 15-20 метра, но й се разминало, защото се била отпуснала. Убедена е, че ако се беше притеснила и тялото й било сковано, автомобилът щял да мине през нея и да стане най-лошото. Когато таксиметровият шофьор видял как се измъква сама изпод гумите, бил по-изплашен от нея…

Източник: Уикенд