Желю Желев е починал в съня сиЖелю Желев най-вероятно е починал от инсулт, поклонението ще е в неделя

Желю Желев е починал в съня си. Това съобщи секретарката на първия ни демократично избран президент Илияна Очкова. Причината за смъртта на бившия държавен глава най-вероятно е инсулт, а самият той е боледувал още от есента насам.

[caption id="attachment_435850" align="alignleft" width="271"]Желю Желев Желю Желев[/caption]

По всяка вероятност поклонението пред тленните му останки ще бъде в неделя, 1 февруари, когато е и обявен ден на национален траур заради кончината му. Специална комисия, съставена в Министерския съвет, ще реши къде ще бъде поклонението и къде ще бъде погребан бившият държавен глава. Окончателното решение ще бъде взето след обсъждане на вариантите с дъщерята на Желев Станка Желева, научиха от "24 часа".

Първоначално идеята е била поклонението да се състои във Военния клуб, но решението не е окончателно. Припомням ви, че Желю Желев почина тази нощ, след като дълго време се бореше с депресията, причинена от смъртта на съпругата му през декември 2013 година. Въпреки скръбта по Марушка обаче Желев е бил в добро здравословно състояние и не се е оплаквал от нищо, разкрива секретарката му Илияна.

Нещо повече, бившият дисидент от времето на комунизма редовно ходел в офиса си. Където бил и след традиционната среща между него и приемниците му - Плевнелиев, Първанов и Петър Стоянов. Последната му публична проява пък е от 18 януари, на рождения ден на Недялко Йорданов. Събитието се състояло в столичния ресторант "Чевермето", а гостите разказват, че макар да бил весел, си личало, че бившият държавен глава не е във форма.

Желю Желев напусна този свят на 79 години, точно 33 дена преди да навърши 80 - на 3 март.