Земетресението в Пловдив, което се усети в почти цяла България преди броени часове, разлюля и Балканите. Турция, Румъния, Сърбия, Северна Македония и части от Гърция също леко усетиха труса. И докато за някои краища от страната трусът беше относително кратък, то в други се усети изключително сериозно.


Трусът беше с магнитуд от 4.8 по Рихтер,  но някои райони го усетиха наистина силно.

В община Садово, където беше епицентърът на земетресението, съобщават, че цялата администрация е на улицата и хората са силно уплашени. Трусът там е продължил между 2 и 3 минути, като се е усетил хоризонтално и вертикално. Хората изчакали, за да са сигурни, че няма да се повтори и излезли навън.


Данни за разрушени сгради няма, както и в областния център - Пловдив. След първия трус хората са напуснали домовете и работните си места, в очакване да се успокои земята.  В Крумово, което също е непосредствено близо до земетръсната зона, пък са паднали комина на читалището, както и на няколко други сгради. Също така има паднали тухли от сградите.

В София трусът е усетен за 15 секунди, като хората са излезли от домовете си. В община Чирпан - друга територия, която се оказа опасно близо до труса, също няма информация за пострадали. Трусът е усетен по-силно по високите етажи в района.