След шеметната кариера в БНТ като водещ на „Всяка неделя“, един от най-популярните журналисти, сценаристи и продуценти у нас Стойчо Керев, се захваща с изключително популярното сред зрителите предаване „Новото познание“, излъчвано в ефира на БНТ 2.

Той е роден в Карлово на 10 септември 1965 г. Завършил е Стопанския факултет на Великотърновския университет, специализирал е продуцентство и оперативен мениджмънт във Великобритания с подкрепата на британското посолство.

 

В момента е фокусиран върху няколко проекта, които комбинират интересите му в областта на журналистиката, историята и метафизиката. Работи върху нови епизоди на предаването „Новото познание“, където разглеждат не само научни, но и философски и духовни теми, които се пренебрегват в основните медии. Също така е ангажиран с изследвания в областта на древните цивилизации и техните връзки със съвременните разбирания за човешката еволюция и съзнание.

Един от специалните му проекти е свързан с разработката на документална поредица за тайнствата на Балканите, в която ще разглеждат непознати и малко проучени аспекти на историята ни.

Споделя, че преходът от традиционната журналистика към теми, свързани с мистериозното и невидимото, не бил толкова рязък, колкото изглежда. „Журналистиката, особено когато е фокусирана върху политиката и актуалните събития, има своето място, но винаги ме е вълнувало нещо по-дълбоко – въпросите за човешкото съществуване, за това кои сме и откъде идваме. Медиите често се занимават с моментни, краткосрочни събития, но има въпроси, които надхвърлят времевата рамка на деня или седмицата. Интересът ми към мистериозното не е просто хоби, а естествено продължение на журналистическата ми работа – да търся отговори там, където традиционната журналистика не стига“.

 

Припомня, че и във „Всяка неделя" са се докосвали до теми, които излизат извън рамките на новините. „Познавате характера на Кеворк Кеворкян и знаете, че теми за духовност, история винаги са очаровали аудиторията на легендата „Всяка неделя". Моят учител в журналистиката е Кеворкян. Той е емблематична фигура в българската журналистика, от който научих не само за професионалните стандарти, но и за това как да задаваш правилните въпроси и да търсиш истината, каквото и да ти струва това“.

 

Според него въпросът за магията и вярата в нея е много по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед, защото магията не е просто въпрос на заклинания и ритуали, както често се представя в популярната култура. Вярва, че магията е по-скоро символ на човешкото желание да разбере и контролира невидимите сили, които оформят живота ни.

 

Припомня, че исторически погледнато, магията е била форма на обяснение на непознатото, начин хората да си обяснят света, когато научните методи и логиката не са били достатъчни. Култът към магията, наистина е създаден от самите хора. Това е израз на нашата дълбока нужда да свържем материалното с духовното, да намерим смисъл в хаоса на живота.

Дали вярва в магията в традиционния смисъл?!

По-скоро вярва, че тя е метафора за вътрешните сили на човешкото съзнание и неговата способност да трансформира реалността. Много от нещата, които наричаме „магия, всъщност са резултат от неосъзнати психологически и духовни процеси.

 

Вярва, че в живота има срещи, които не са случайни. Те често ни се случват в моменти, когато имаме най-голяма нужда от насока, прозрение или дори промяна. Една такава среща, която никога няма да забрави, се случила преди години, когато започвал да се занимавам по-сериозно с темите за мистериозното и духовното. Срещнал човек, когото бил нарекъл ментор в духовните въпроси. Тази среща го накарала да се замисли за невидимите връзки между хората, за съдбата и за това какво означава да си на правилното място в правилния момент. Била едно от тези събития, които изглеждат случайни на пръв поглед, но след време разбрал, че са били предопределени.

 

Признава, че коментарите, че е прероден египетски жрец, винаги предизвикват усмивка в него и допълва, че това са интересни твърдения, които вероятно идват от любопитството на хората към мистичното и метафизичното, което разглежда в предаванията и изследванията си. Въпреки че темата за прераждането е важен аспект от духовните учения на много култури, включително и древните египтяни. За него по-важното е как подобни идеи ни карат да се замислим за връзката ни с древността и с дълбоките слоеве на човешката душа. Древните египтяни са имали изключително сложни разбирания за духовността, смъртта и отвъдния живот, които и до днес вдъхновяват хората. Ако в тези коментари се крие символично послание, то може би е свързано с желанието ни да разберем какво е духовното ни наследство и какви уроци можем да вземем от древните цивилизации. В крайна сметка всеки от нас има своята уникална мисия и принос към това, което наричаме човешко познание.

 

Подлагал се е на регресия. Случило се в чужбина под ръководството на много мистичен ментор. Влизайки в регресия, човек се отправя на пътуване навътре в себе си – към своето подсъзнание, където се крият спомени и емоции, които не са достъпни на съзнателно ниво. За него това било начин да разгледа и вътрешните си блокажи, страхове, предизвикателства през друга перспектива. По време на сесията се появили образи и сцени, които били неочаквани и на моменти дори мистични. Те били свързани с минали времена и места, които на пръв поглед не били познати за него в този живот. От тези преживявания научил, че регресията може да е мощен инструмент за личностна трансформация и осъзнаване. Разбира се, не всяка регресия води до видения на минали животи. Понякога тя разкрива просто забравени спомени или емоционални блокажи от сегашния ни живот. Вярва, че това може да бъде ценен

 

Червеният конец против уроки е древна традиция, съществуваща в много култури по света, включително и в нашата. Той се възприема като символ на защита срещу негативни енергии или уроки. Тази практика има корени в народната вяра и се предава от поколение на поколение. Лично той гледа на червения конец не толкова като на магически обект, а по-скоро като символ на вяра и защитна психология. Когато носиш червен конец с вярата, че той ще те предпази, ти създаваш вътрешно чувство на сигурност и защита. Тази увереност може да повлияе положително на психическото ти състояние и да те предпази от стрес или негативни мисли.

 

Една от техниките, които се използват от езотеричните практики, е визуализацията на защитна светлина около себе си. Можете да си представите, че сте обгърнати от златна или бяла светлина, отблъскваща всяка негативна енергия. Тази практика укрепва енергийното поле и помага на човека да запази спокойствие в напрегнати ситуации. Много хора използват защитни символи като червения конец, амулети, камъни като обсидиан или турмалин, които се считат за енергийни защитници. Носенето на такива предмети може да създаде усещане за защита и да напомня за важността на вътрешния баланс. За всичко това се говори по време на срещите му с хората. В социалните мрежи винаги публикува актуална информация в кой град на страната ще бъде и кога.

 

Когато казва, че е полувегетарианец, има предвид, че е ограничил драстично консумацията на месо, но не го е изключил изцяло от менюто си. Основната част от храненето му се състои от растителни продукти като зеленчуци, плодове, зърнени храни и бобови култури, но понякога консумира и малко количество месо, най-често риба. Причината за това не е толкова свързана с противопоставяне на месото като храна, а по-скоро с лични предпочитания и здравословни съображения. Така че в този ред на мисли не може да каже, че има нещо конкретно против месото.

 

За него е от особена важност да не робува на рейтинг системата. Винаги е бил воден от дълбокото усещане да разбере света около нас, да изследва теми, които често се пренебрегват или остават в сянка. Като водещ и писател винаги се е стремил да създава силна връзка със своята публика. Това включва не само да изслушва техните въпроси и мнения, но и да разбира търсенията на аудиторията. Емпатията му помага да представя теми, които резонират с хората и техните лични преживявания. Дългогодишният му опит в журналистиката го е научил на дисциплина, професионализъм и внимание към детайлите. Винаги се старае да подхожда с уважение и сериозност към всяка тема.

 

Навръх рождения си ден си пожелал повече време за вътрешен мир и осъзнатост, тъй като с годините разбрал, че външните успехи не са важни, а истинската сила идва от вътрешния баланс и хармония. Затова си пожелал да продължи да изследва света, да се свързва с хората около него и да бъде все така отворен към нови идеи и перспективи. Освен това си пожелал здраве, както за себе си, така и за хората, които обича.

 

След петилетка се вижда като човек, продължаващ да изследва и открива нови хоризонти, както в професионалния, така и в личния живот. Вярва, че ще продължи да се развива в посоката на изследване на дълбоките духовни и метафизични теми с все повече осъзнаване и зрялост. Очаква да продължи разговорите за важните въпроси, за живота около нас, като същевременно изследва нови аспекти на познанието. Вижда се като ангажиран в проекти, които не само изследват мистериозното, но и помагат на хората да намерят път към себе си и към по-голяма осъзнатост. Вероятно няма да спре да пише. Накратко след 4 години се вижда като човек, продължаващ да учи и да се развива, да вярва…

Източник: Уикенд