Известната журналистка от БНТ Искра Банкова отлетя към небето четири години след загубата на сина си – актьора Йосиф Шамли.

 

Кончината й бе неочаквана. Тя си отиде на железопътен прелез между селата Русаля и Дичин край Павликени. Така и не става ясно какво точно е правила там и защо не е спряла на спусната бариера. Инцидентът се е случил на 5 август, посред бял ден – към 14 ч.

 

Очевидци разкриват, че ударът бил много страшен, а автомобилът на Банкова бил влачен от влака близо 150 метра. Пътувала сама в автомобила. Преди да тръгне от дома си в столичния квартал „Овча купел“, била в добро настроение.

 

Искра живеела на семейни начала със столичен учител по психология, който бил 10 години по-млад от нея. Когато научил трагичната вест, той изпаднал в шок, защото тя била единствената му близка.

 

Влак прегази майката на Йосиф Шамли – журналистката Искра Банкова

Запознати с житието й припомнят, че синът й Йосиф бе нейната голяма слабост. След кончината му през октомври 2019 г., журналистката, която бе първият професионален пиар в България и следеше за публичното поведение на президента Желю Желев и семейството му, често повтаряла пред приятели, че за нея вече няма слънце и не знае как ще живее занапред. 

 

Макар и бунтарка по душа, Искра се смълчала за дълго след тази трагедия и дори изпаднала в тежка депресия. Станала редовен абонат на лекарските кабинети и влизала от операция в операция.

 

Непрекъснато се чудила защо Йосиф сложил край на живота си и как ще гледа трите му дъщери, по какъв път ще поеме снаха й, ще се съгласи ли да й помага, ще успеят ли да изгладят отношенията си и т.н. 

 

Всеизвестен е фактът, че Йосиф имаше слабост към колежката си Касиел Ноа Ашер, която в началото на годината направи прочувствен документален филм за него. Заради нея той приел фамилията му да е Шамли, вместо Шамлиев. Искра била категорично против любовта му с еврейката, както я наричала самата тя.

 

Две години след смъртта на сина си, Искра започнала да проявява социална активност, но далеч не както преди. Радвала се, че дъщеря й се завърнала от Перу и имала втори мъж в живота си – този път българин. За съжаление обаче тя така и не дочака внуци от Мила.

 

Дъщеря й отбелязва, че тялото й ще бъде кремирано, а прахта – разпръсната на любимото й място.

Поклон пред паметта й!

Източник: Уикенд