Великден по-евтин от Коледа харчим само 300 милиона лева

Великден и Гергьовден ще бъдат посрещнати по-скромно от българина тази година. За разлика от зимните празници, за които похарчихме над милиард Великден ще посрещнем с разходи едва за 300 милиона лева.

Анализатори от института за анализи и оценки в туризма съобщават, че за пътувания по Великден българите са склонни да похарчат доста по-малко отколкото за Коледа и Нова година. По празниците ще пътуват около 390 000 българи, и над 12 000 чуждестранни туристи.

[caption id="attachment_405944" align="alignright" width="300"]Харчим само 300 милиона за Великден Харчим само 300 милиона за Великден[/caption]

За почивки родните туристи смятат да похарчат едва 260 лева, докато пътешествениците от чужбина вероятно ще броят по близо 550 лева за почивка, пише "Блиц".

Според статистическите данни около 110 хиляди души ще пътуват за чужбина като най-предпочитана дестинация е Гърция за Великден. Очаква се на прохода Маказа също да има задръствания, тъй като желаещите да отскочат до Бяло море са многобройни.

Студеното време не е отказало от пътувания нито родните, нито чуждестранните туристи. Почти няма отменени резервации нито за Великден, нито за Гергьовден, казва директора на института Румен Драганов.

Междувременно се наблюдава засилен интерес към покупката на истински козунаци за Великден. Пред частни пекарни се редят дълги опашки със заявки за вкусния сладкиш приготвен с мляко, истински яйца, масло, стафиди и бадеми. И въпреки че подобен тип козунаци струват минимум 5 лева, българските потребители вече са по-склонни да плащат за качествени храни, а не за такива със съмнително съдържание на суровините.