Матурата ще продължи четири астрономически часа

На матурата по БЕЛ (български език и литература) се явяват близо 120 хиляди ученици от 7 и 12 клас.

Освен зрелостниците на матурата днес се явяват и седмокласниците. За трета поредна година изпитът се провежда в един и същ ден за зрелостниците и седмокласниците. Вариантът на днешната матура бе изтеглен тази сутрин от 11 млн. възможни комбинации. Темата стана ясно точно в 8 ч. В теста се съдържат 40 въпроса, които могат да донесат на учениците общо 70 точки. За да изкарат заветната тройка на матурата по БЕЛ, учениците трябва да успеят да съберат поне 35 точки.

[caption id="attachment_410729" align="alignright" width="300"]Матурата ще продължи четири астрономически часа Матурата ще продължи четири астрономически часа[/caption]

В последната задача, учениците трябва да напишат аргументиран текст по стихотворението на Никола Вапцаров „Кино” . Ако се справят успешно на последната задача от днешната матура, тя може да им донесе 30 точки. Матурата ще продължи четири астрономически часа, а всички ученици са задължени да пишат с черен химикал, за да бъдат признати работите им.

Повече от очевидно е, че предсказанията на някои ученически сайтове, че на днешната матура по БЕЛ ще се падне Иван Вазов, се провалиха. Абитуриентите сякаш се надпреварваха да публикуват в нета авторите, които очакват да се паднат на зрелостния изпит. Един от ученическите сайтове дори бе посочил, че според „сигурни източници”, ще се паднат Димитър Талев или Иван Вазов, отбелязва на страниците си вестник „Монитор”.

Резултатите от матурата по БЕЛ ще станат ясни на 9 юни. За разлика от зрелостниците, са разпределени на случаен принцип в училищата, седмокласниците се явяват на изпит в учебните заведения, в които учат. Националното външно оценяване за седмокласниците е част от изпита за приема им в държавните и общински учебни заведения след завършен седми клас. Изпитът включва два модула, като първият от тях е задължителен и бива вписан като текуща оценка. Вторият модул е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити се извършва въз основа на показаните резултати от двете части, взети заедно.