Някои ученически бисери остават „класика”

На големи и малки матури се ръсят всякакви ученически бисери. Да си припомним някои от тях: „Балканджи Йово е жестоко и ситно накълцан от злите турци...” „Кирил и Методи са двама братя близнаци, единият от които е кръгъл сирак”. „Гогол страдал от тройственост, която се състояла в това, че с единия крак той стоял в миналото, с другия приветствал бъдещето, а между краката му била грашната действителност”. „Дон Кихот бил 50-годишен младеж с плешив кон”. „Реката извира от дупка и тече до билото на Черно море”. „Прабългарите са имали конска флота”. „Славяните ловили риба и други горски животни”. „Янко музиканта сам си правел свирки”.

[caption id="attachment_422318" align="alignleft" width="300"]ученически бисери Някои от бисерите са просто идиотски[/caption]

„Бай Марко бил генералон спонсор на Априлското въстание”. „Васил Левски ходи из страната гол и бос, за да възбужда народа”. „С възторг Вазов рисува боят на Шипка. А когато идва помощта с кораба "Радецки", се сбъдва заветната мечта на Вазов”. „Монахът предложил на баба Илийца да пренощува в манастира, но тя си мислела за младия юнак, който я чака в храстите и отказала”. „Баба Илийца бръкнала в пазвата си,но там не намерила нищо,освен малко сухи корички”. „Цар Симеон е умрял на 82 страница отгоре”.

И някои по-стари ученически бисери: "Левски е живял 9 години с чуждо сърце и самоличност и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди." "Словото има голяма сила. Ако не беше то, може би никога нямаше да надвием над другите биологични видове." "Словото е пистолетът, на който Левски натиска спусъка и пуска куршум, за да може хората да оцелеят. Затова е канализацията му за светец." "Левски прилича на работник на нива. Той върви, а зад него жълтее семето." "Иван Вазов поставя одата "Левски" пред всички други революционери. В одата героят е изразен все едно като че ли е герой от Гръцката митология: безстрашен, безсмъртен, доколкото си спомням." "В чужбина Вазов се запознава с произведенията на известни чуждестранни автори (Юго, Хамлет)." Ученическите бисери са взети от ученически теми по БЕЛ.