Навръх празника на българската полиция – 5 юли, този свят напусна бащата на диджей Дамян – полк. Александър Савов, по-известен като Сашо Турчина.

Полковникът е баща на пет деца. От тях не само DJ Дамян е в шоубизнеса – двама от братята му, са каскадьори в Лас Вегас.

 

За разлика от тях четвъртият брат Илин Савов се е посветил на научна кариера. Той е най-младият професор в Академията на МВР, а според запознати е и кандидат за ръководни постове във ведомството. Последно името му се спрягаше като номинация на „Иматакъв народ“ за министър на вътрешните работи. Казват, че бил предложен от Николай Радулов – стар приятел на баща му.

Цялата кариера и на покойния Александър Савов минава в МВР. Първо е ченге от Държавна сигурност в Момчилград. Понеже е израснал в турската махала в родния си Харманли, знае от дете турски и затова го пращат да разкрива и громи агентурата на Анкара, която клати социализма в България. От онези години остава прякорът му Сашо Турчина. Като млад офицер от ДС Савов работи и в отделението за активни мероприятия към милицията в Кърджали. Отново със задачата да лови турските шпиони.

През 70-те години е преместен в Смолян.

 

Ветерани от МВР си спомнят, че по това време бил верен на социалистическата идея, но след промените минал в тъмносините редици. Казват, че от неговото усърдие били впечатлени лично Иван Костов и Атанас Атанасов, които го издигат за директор на РДВР-Смолян през 1997 г.

 

Управлението му е запомнено с изгонването на десетки неудобни служители, но най-вече с разцвета на СИК, като над силовата групировка бил разпънат огромен полицейски чадър в родния край на братя Маргини. Стига се дотам, че заради сигналите за връзки на полковника със силови групировки и корупционни схеми, МВР започва подслушване в кабинета, а също и в дома на Савов. След години фамилията осъжда България в Страсбург. Съдът по човешките права отчита, че подслушването е било разпоредено законно от съда в България, но европейските магистрати приемат, че полковникът е нямал възможността да се защити от предприетите срещу него действия. Обезщетението е 4 500 евро, но, така или иначе съмненията остават.

 

През 2001 г. полк. Савов е разследван за корупция от Военната прокуратура. В дъното е сигнал от уволнени трима служители, които обвиняват шефа си, че покровителства канал за фалшива валута и участвал в афери със силови групировки. Полковникът отхвърля тези твърдения. През лятото на 2001 г. обаче е пенсиониран със заповед тогавашния вътрешен министър Георги Петканов.

Източник: Уикенд