Легендарният журналист Тошо Тошев, който преди броени дни навърши 80 години споделя, че докато бил на върха му звънели стотици хора ежедневно, а сега тишината в живота му е оглушителна.

От висотата на възрастта си обаче е категоричен, че няма по-важно от здравето. Той е от хората сбъднали детската си мечта да стане журналист, макар да е завършил техникума по слаби токове „А. Попов“. Убеден е, че е важно да не предаваш мечтите си.

Посочва, че най-често предателите са измежду приятелите. Спомня си, че докато работел във вестниците, телефонът му звънял между 100 и 200 пъти дневно, а сега мълчи като глухоням и именно тази оглушителна тишина е ужасно тягостна за него. 
 
Категоричен е, че към днешна дата България е цялата в пробойни, които за да бъдат запушени, са нужни „политически мъже“, но за съжаление нямаме такива. Предвид, че е в кухнята на политиката още от първия ден на прехода и следейки процесите твърди, че ДПС е единствената партия, която е помислила за развитието си, тъй като Ахмед Доган безспорно е умен мъж. 

Предвид факта, че страната ни е нямала политици по време на прехода, не може да отговори кой е най-големият демон, забъркал кашата, в която врим. 
По отношение на Петър Младенов е категоричен, че макар да е демонстрирал безхарактерност, не е забъркал никаква каша. 

С Андрей Луканов се запознал след 10 ноември и впечатленията му от него са добри – компетентен, ерудиран, много интелигентен и подготвен български политик. Тъй като е ходил лично в дома му, твърди, че мебелите са били казионни и не е видял нищо по-различно от останалите домове.

Що се отнася до Желю Желев го определя като свестен човек, допуснал някои грешки, които обаче категорично отказва да анализира към момента. запознати посочват като една от най-големите му грешки връщането на земята в реални граници, довело до разпарчетосването на ТКЗС-та и съсипването на селското стопанство.

Посочва, че едновремешните политици са несъизмерими със сегашните и допълва, че Живков оставил България с 10 млрд. лв. дълг, а сега той е много по-голям. Към днешна дата държавата ни е толкова изпоскана, че не е останало нищо в нея. 

Според Тошо Тошев, Бойко Борисов е най-опитният политик към днешна дата, който обаче не е в парламента, тъй като е тарикат. Разочарован е от това, че в продължение на два месеца депутатите се занимават с глупости, вместо да приемат двайсетина закона, за да дойдат парите по Плана за възстановяване и устойчивост. До момента обаче не правят нищо друго, освен да си чоплят пъпките по лицата. 

Относно Кирил Петков и Асен Василев, Тошев посочва, че никога не е предполагал, че ще дойде такава напаст. Освен това на Петков по никакъв начин не му проличало какво е научил в Харвард. Според него Петков е трябвало да бъде изхвърлен още след лъжата за гражданството му. Като най-стабилният български държавник и човек, Тошев посочва Иван Костов, но допълва, че не харесва маниера му, тъй като по едно време започнал да мрази хората и да обича твърде много себе си. 

По отношение на журналистиката в страната ни, Тошо Тошев е категоричен, че тя бе разгромена от политическата власт. Категоричен е, че това, което всеки келеш може да изплюе в интернет, не е журналистика. 

Категоричен е, че не трябва да даваме оръжие на Украйна, тъй като колкото повече оръжие им се дава, толкоз по-продължителна ще е войната и повече хора ще изгубят живота си. 
Несъмнено обаче Украйна не може да победи Русия, предвид факта, че тя разполага с около 6 000 атомни и водородни снаряда и ако военните действия са неуспешни за тях, Путин вероятно ще натисне червеното копче и тогава всички ще бъдем победени. И той като мнозина смята, че НАТО няма никаква работа в тази война. 
Източник: Уикенд 
 

Тошо Тошев: Тишината в живота ми е оглушителна