На днешния ден Иван Славков щеше да подкара 85-та си годишнина, ако смъртта не го бе отнела от близките му преди 13 години. Легендарният бонвиван и вдовец на Червената принцеса Людмила Живкова, издъхна на 1 май 2011 г., дни преди да навърши 71 години. Той е сред хората, притежаващи невероятен чар и чувство за хумор.

 

На финала на земния си път Батето имаше сериозни увреждания на белите дробове. Той влезе в болница за лечение, но докторите не успяха да го спасят.

 

„Наложило се е да го интубират и да му поставят сонда в хранопровода, за да диша", разказваше по онова време най-добрият му приятел – славният защитник и треньор на националния ни отбор по футбол Иван Вуцов, който днес също не е между живите. И допълваше: „В последните си дни Батето не е говорел, можел е само да пише на лист. Единият му дроб въобще не работел, другият бил с 30% капацитет. Жени Живкова (заварената дъщеря) и Валя Славкова (третата и последна съпруга) бяха говорили с австрийски професор, той да дойде в София или пък да закарат Иван при него. Даже мисля, че Васил Божков си е предложил самолета за транспортирането, но вече било късно. Станала инфекция, която започнала да поразява и здравата част от белия дроб. Още се чудя как се случи това с Иван. Та той имаше изключително здрави бели дробове, навремето беше състезател по водна топка и издържаше дълго под вода…“.

„Личности като Славков създават аромата на София. Невероятно занимателен човек! Тъст му обаче не можеше да го търпи с неговите похождения наляво и надясно. Един ден , пристигайки на летището, Тодор Живков попита ген. Кашев: „Как е положението? Как е тоя моя хубостник?“. Началникът на УБО отвърна: „Все си е същият!“. Първия тогава извика ядосано: „Ще му счупя главата! Веднъж го натиснах… Що ги прави тия работи?! Като ги прави поне да не вдига шумотевица около себе си! Когато му поставих въпроса ми каза, че ако не се похвали, няма удоволствие! Мискинин!“. Знаеше, че Иван пие и има свободен сексуален живот. Шесто управление докладваше всичко. Един ден Славков отива при Живков и му казва: „Ти сега ми се караш и ми се сърдиш, но ще дойде време, в което подмазвачите, които са се наредили около теб ще те клеветят и няма да те погледнат! Единственият, който ще дойде да те види как си и що си, ще бъда аз!“. Така и се случи. В най-тежките моменти на Тодор Живков всички се разбягаха, а Иван остана", редеше приживе спомени за Батето Петър Междуречки. Знаменитият столичен кмет отлетя на небето при Принца от „Коньовица“ през февруари 2018 г. след дълго боледуване.

 

1968-а е годината, в която Иван Славков влязъл в семейството на генералния секретар на ЦК на БКП. Със своята съпруга №2 Людмила Живкова бившият ватерполист се познавал отпреди покрай първата си жена. Загиналата в самолетна катастрофа стюардеса Светла Маринова и омъжената за инж. Любомир Стойчев щерка на Тато били в обща компания, в която влизала и актрисата Краси Кемалова. Членовете на тайфата ходели заедно на море. Батето погребал красивата си половинка през 1966 г. На следващата година пък Червената принцеса се разделила с бащата на дъщеря си Евгения и започнала да излиза на срещи с младия вдовец. Славков винаги е твърдял, че не искал да се жени за родственицата на най-могъщия човек в държавата след загаджването им, но бил принуден от нея. „Стига си ме излагал с ергенските си навици! Трябва да сключим брак“, ултимативно му заявила Людмила.

 

В зората на демокрацията се мълвяло, че Тато накарал ДС и военните да свалят самолета, на борда на който загинала първата съпруга на Батето. Според въпросната конспиративна теория държавният глава издал нареждането за атентата, за да зарадва свидната си дъщеря. Мнозина подозирали, че още докато била омъжена за инж. Стойчев, Червената принцеса била влюбена до уши в Батето – избраникът на красивата й приятелка Светла.

 

Когато Иван Славков и стюардесата сключили брак през есента на 1966-а, щерката на генералния секретар на ЦК на БКП много се разстроила, твърдят запознати. Другарката Живкова възвърнала доброто си настроение едва след овдовяването на бившия ватерполист. Тя нежно стискала ръката на посърналия 26-годишен мъж на погребението на любимата му.

 

„Първата и втората ми жена бяха в една компания, живееха през две къщи. Аз дори съм бил на сватбата на Мила с инженера. Връзката ми с дъщерята на Тодор Живков започна след развода й. Ходехме си двамата по ресторанти и на други места, без да сме семейство. Тя понякога идваше да ме взима и от работа“, споделял е зет №1 на НРБ – Иван Славков.

 

За сватбата си той и Людмила насрочили 4 юли – делничен ден. На тържеството присъствали само 8 души, като Живков не бил сред гостите.

Най-важният човек в НРБ бързо се разочаровал от новия си зет. Славков, кръшкал на поразия на втората си жена, като положението станало особено нетърпимо след 1972 г, когато Принца от „Коньовица" бил назначен за началник на БНТ. „На Сан Стефано” 29 изкушения за плейбоя имало, колкото си искал. Людмила Живкова прощавала прегрешенията на мъжа си, но в някакъв момент й писнало и дори споделила с баща си, че обмисля нов развод.

 

„Татко й не й разреши да подаде молба. „Ние даваме пример на целия народ! Вече си разведена един път, а сега искаш да се развеждаш отново. Трети път ли ще се ожениш след това?", рече й и категорично й забрани да говори за раздяла пред Славков. Беше и против първия развод на дъщеря си, но тя тогава не го послуша”, разправяла е майорът от УБО Ани Младенова – личната медицинска сестра на комунистическия вожд.

 

„Ако американските нрави бяха дошли по-рано у нас, по правов път аз можех да спечеля страхотни суми за сексуалния тормоз, на който бях подложен в телевизията. И не само в телевизията! Това беше ужас – колко искаха да се женят за мен! А колко искаха деца – да не говоря”, обяви година преди смъртта си донжуанът от „Коньовица” в своите мемоари.

В двутомника той разкри и прелюбопитния факт, че през живота си платил за около 40 аборта, а бил съпричастен и към други доброволни помятания, но за тях не давал пари.

 

Живков бил в силно обтегнати отношения със зет си и преди, и след кончината на дъщеря си Людмила (1942 – 1981). През 80-те на двамата скарани мъже посредничил Малък Тошко –синът на Батето и Червената принцеса.

 

„Аз пренасях новините и съветите от единия до другия. Например: „Кажи еди-какво си на баща си". И аз го казвах”, спомня си Славков-младши. Татко му и дядо му намерили път един към друг чак след десето-ноемврийския преврат.

 

Прави партия през 90-те, Пената му е съветник за изборите

През 1994-та погнатият от властите и съдебната система Иван Славков се опитва да влезе в политиката със своя формация. Той създава партията „Напред, България", но не успява да вкара депутати в парламента. На изборите взимат около 2% от вота на хората

 

„Няма да позволим земята ни да стане сергия на Общия европейски пазар, София – гара на пътя Е5 (Лондон - Калкута), а българките – бяло месо по чужди кафани”, държи предизборни речи шефът на БОК. И призовава: „Гласувайте с бялата бюлетина с три златни линии – нещо като Адидас Торшън.

 

В политическия си проект Батето привлича и футболен треньор №1 на България за всички времена. Димитър Пенев се присъединява на драго сърце към младата партия, защото Татовият зет му е добър приятел. „Имахме няколко събирания, а аз бях нещо от рода на съветник. За мен бяха определени районите  „Връбница” и „Надежда", защото моето село Мировяне е близо до тях. Славков беше много напред с материала. Събра ни на коктейл и каза: „Тази година сме дотук, другата - ново участие!“, спомня си Пената.

 

Лежи в килия заради Луканов

Като всички членове на фамилия Живкови и Иван Славков става обект на гонения след преломната за България 1989 г. Шефът на БОК и член на МОК е арестуван и разследван по подозрения за извършени престъпления, а му е отнет и международният паспорт, заради което изпуска няколко олимпиади.

 

„Подгониха ме комунистите, моите хора. Мислеха, че като оплюят трима-четирима, те ще останат чисти като сълзи. Всъщност за всичко, което стана с мен по онова време, е виновен Андрей Карлович Луканов – той започна и предаде и щафетата на главния прокурор Иван Татарчев“, разсъждаваше Батето приживе. Заведеното срещу него дело се проточи повече от десетилетие. На финала е оправдан.

 

Би Би Си го уличи в корупция

През 2004-та за Батето заговаря целия свят, след като Би Би Си го вкарва в корупционен скандал. Телевизията заснема българския член на МОК и  сърбина Горан Такач в софийския хотел „Радисън“ по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания „Ню Лондон Венчърс“. От вдовеца на Людмила Живкова се иска да осигури срещу заплащане гласове на други членове на МОК за кандидатурата на Лондон за олимпиадата през 2012 г. Филмът „Да купиш игрите“ е излъчен на 4 август в 21 ч. английско време в предаването „Панорама“.

 

На 7 август президентът на МОК Жак Рох обявява, че Комисията по етика спира временно всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за лятната олимпиада в Атина.

 

На изпадналия в немилост зет на българския комунистически диктатор е дадена възможност да се защити, но той не успява да докаже невинността след изслушването му в централата на олимпийския комитет. На 7 юли 2005 г. Батето е окончателно изключен от МОК. Това автоматично го лишава и от поста председател на БОК,  а на негово място е избрана Стефка Костадинова. През октомври Славков губи и шефското си място в БФС, след като на редовен конгрес на футболния съюз е заменен от Борислав Михайлов.

 

Набеден за убиец

Служителка на БНТ набедила Иван Славков за убиец в първите дни след 10 ноември.

Според дамата с инициали Т. С., Батето имал вина за смъртта на пожарникар. Огнеборецът работел на щат към националната ни телевизия по времето когато на „Сан Стефано” 29 властвал зетят на Тодор Живков.

 

Т.С. наклепала Славков в анонимка, изпратена до оглавяваната от Луканов Комисия по деформациите. Въпреки нежеланието да разкрие самоличността си, жената била издирена и принудена да даде официални показания.

 

На въпроса на следователите знае ли къде е трупът на затрития пожарникар, Т.С. отговорила: „Ами намерете го, нали това ви е работата!”. Дамата изумила разпитващите я и с друго свое обвинение – казала, че Батето и говорителката Ина Симеонова веднъж нахълтали без позволение в дома й и й изпили уискито.

 

Питайте Чарлз за неговата Камила, а не мен за моята!

Иван Славков не пропускаше да спомене жена си Валя с повод и без повод в медийните си изяви. А майтапите му по неин адрес невинаги бяха безобидни.

 

„Настроението ми е добро, защото аз заминавам, а съпругата ми остава тук“, сияеше шефът на БФС на софийското летище преди отпътуването си за европейското първенство в Португалия през 2004-та. Навръх една Нова година пък се изцепи, че най-голямото му постижение в личен план е това, че е изтърпял половинката си през изтеклите 12 месеца. Случвало се е и да се обръща към журналисти с думите: „Какво ви интересува дали жена ми е бременна? Питайте принц Чарлз за неговата Камила, а не за моята!“.

 

Валя е третата съпруга на Батето, чиято слава на плейбой се носи и днес – 13 години след смъртта му. Двамата се венчаха на 11 май 1997 г. – на 57-ия рожден ден на Славков. Някога госпожата е била булка и на актьора мим Ники Сотиров.

Източник: Уикенд