Цял живот малкият-голям човек Георги Софкин мечтаел да порасне с още 10-12 см. 

Въпреки многократните опити за лечение в чужбина, благодарение на което да увеличи ръста си, чудото така и не се случило.

За сметка на това пък Георги Софкин има зад гърба си няколко шампионски титли за пионери и юноши по бадминтон. Играе на двойки с приятеля си от махалата до „Аязмото“ и бъдещ прочут бадминтонист Слънчезар Цанков. Двамата успяват да станат цели четири пъти републикански шампиони, при все, че Софкин няма как да играе нападателно с ракетата. За сметка на това развива страхотна техника и проявява много мисъл на игрището.

През 1995 г. става неофициален световен шампион по бадминтон за малки хора в Денвър. 
Десет години по-късно във френския град Рамбуйе печели титлата на първите официални игри за малки хора. Повтаря успеха си и през 2009 г. в Белфаст, въпреки че вече е на 50 години. Малко по-късно прекратява състезателната си кариера заради жестоки болки в кръста.

Както вече стана ясно, малкият-голям човек Георги Софкин не е издъхнал в резултат на побой. Смъртта му е била причинена от фатален удар на главата при падане. 
Очевидци разкриват, че на 29-ти октомври (събота) са го забелязали видимо почерпен да се заваля по улиците. Най-вероятно после се е спънал и паднал. Ударът при падането се е оказал фатален – въпреки усилията на лекарите той издъхва на 1 ноември след няколко дни в кома.

Докторите от университетската болница са категорични, че насилие върху него не е упражнявано. Черепно-мозъчната травма е получена вследствие на падане. Софкин е намерен да лежи на улица в безсъзнание.
 
Старозагорци също са убедени, че не става дума за криминално престъпление. Напоследък 63-годишният Софкин често злоупотребявал с алкохола. Освен това от няколко години насам останал и без дом, след като съдът му е отнел наследствения апартамент в Стара Загора заради присъда. Джуджето се пропило и се издържало от подаянията на различни спонсори.

В съботния ден бил открит лежи на тротоар, недалеч от Второ основно училище.
Нелепата му смърт напомня тази на писателя и светски хроникьор Любомир Милчев-Денди, който миналата година също загина след пиянско падане в дома си. Първоначално МВР разследваше криминално посегателство над него – имаше съмнения, че Денди е бил пребит в центъра на София.
Източник: Уикенд 

Тъжната история на малкия-голям човек Георги Софкин