На 70-годишна възраст противоречивият бизнесмен, политик и участник в риалитито „ВИП Брадър“ Веселин Данов, се пресели в по-добрия свят. Той издъхна на 1 октомври след дълга битка с онкологично заболяване, което в последните 3 години от живота му го прикова за леглото. Общуването му дори и по телефона било много трудно, тъй като на моменти не му се разбирало нищо от това, което казва. Дългото застояване на едно място тотално погубило душата му.

 

Пред малцината останали му верни другари той споделял, че черни мисли се въртят в главата му. „Когато за последно го чух по телефона преди няколко месеца, ми каза, че дълго обмислял самоубийството си, но накрая решил да не го прави заради съпругата си, която също е болна от рак, своя син, снахата и двете си внучки Ния и Деа. Не искаше да ги нарани като посегне на живота си...”, споделя приближен до Веселин Данов.

 

Ексцентричният бизнесмен имал сериозни проблеми и със съня. За да спи по няколко часа на ден, трябвало да приема огромни дози лексотан. Пиел го и по друга важна причина – изключителни болки, които не го «пускали” с часове. Накрая успя да намери точното приспивателно – приятели го убедили да пие по 3 таблетки Мелатонин експрес”, което му възвърнал спокойната нощна дрямка. Отказвал обаче да пуши марихуана, въпреки че леката дрога му била предписана от докторите. „Искам да съм в съзнание, а не да вирея упоен в облаците, обяснявал Данов своя отказ от прием на медицинска марихуана.

 

През последната година от живота си Веселин Данов получил два инсулта почти един след друг, които тотално го досъсипали. Веселин вече много трудно говорел. Не можел и да пише. Ядосвал се, че хората не разбират какво казва, което допълнително го натоварвало психически. Сбогувал се с мисълта, че ще може да се движи с помощта на прокодилка, както и с това, че съпругата му ще оздравее и ще може да му помага в трудните дни.

„Всеки ден мечтая как жена ми ще се оправи и ще се върне при мен, за да сме заедно. Но тя е болна, много болна. Разбрахме се да живее при тъщата, която се грижи за нея. Моля се да оздравее. Може да живеем двамата само няколко дни, а после един от нас да си тръгне завинаги, но тези дни ще са моето голямо щастие.

 

Много обичам съпругата си. Тя е жената на моя живот. Познавам я още като студент. Тогава живееше с майка си, а аз – близо до тях.

Запознахме се и се оженихме, без изобщо да губим време. Толкова много я харесвах и като човек, че не исках да я вземе друг...“, беше една от последните му изповеди, преди да си отиде от земния свят. Той успял да й се извини за леките забежки от брака през годините.

 

Веселин Данов беше известен с ексцентричността си бизнесмен и политик. През 2003 г. основа „Българска партия на справедливостта”, месеци по-късно нагази във водите на политиката.

Участва на местните избори и спечели две места в Общинския съвет във Варна. Като млад издава вестник „167 часа Варна”, който не просъществува дълго на пазара. Списват го заедно с друга колоритна варненка - Веселина Томова, която се прочу по-късно с авторския си разследващ сайт „Афера“. Двамата впоследствие развалят близките си отношения, но Веселина Томова признава, че винаги е таяла добри чувства към него.

През 2006 г. Данов влезе в риалити предаването „ВИП Брадър” и беше сред най-атрактивните участници.

 

На 12 септември 2008 г. срещу него беше проведе на специализирана акция. В нея участват служители на ГД „Криминална полиция“ – София и на ОДМВР – Варна. Поводът за „екшъна“ е образувано от варненската Окръжна прокуратура досъдебно производство за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора, с цел получаване на облаги.

Неофициално се мълви, че акцията му е спретната от тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров, който искал да сложи изцяло ръка върху публичните домове и стриптийз баровете в

 морската столица. Самият Данов беше убеден в това и казваше: „Трактора ме поръча!“.

 

Данов изтърпя ефективно 2 години и половина от 3-годишната си присъда и излезе на свобода, но с разклатено здравословно състояние. В съдебния процес срещу него бе въвлечен и друг общински съветник от Варна – Иван Славков, сред подсъдимите бе и бившият спецполицай Веселин Жеков. И до днес се мълви, че Данов е попаднал на прицел на МВР и прокуратурата заради близостта си със своя адаш Весо Полицая.

 

Данов е роден на 2 юли 1953 г. в София. Син е на бившия министър на вътрешните работи и председател на Конституционния съд Христо Данов.

Завършил е ВМЕИ – Варна. През 1979 г. открива първото частно звукозаписно студио на ул. „Жданов“ в столицата и смело може да се каже, че е сред първите частници у нас. Бълва хиляди касетки със западна музика, които днес биха били определени като „пиратски“, но в онези години няма ефективно работещ закон за авторско право.

 

След демокрацията се развива в областта на хотелиерството. Става собственик на хотели във Варна и Св. св Константин и Елена. В последните дни от живота си се издържа от наеми като семейството му наема човек, който да се грижи за него постоянно.

 

Смъртта отнесе Веселин Данов, след като 3 години бе прикован за леглото

 

Колоритният Весо, както приятелите му го наричаха е описван като изключително чувствителна душа. Той разправял, че косвено се чувства виновен за смъртта на майка си и баща си. Родителите му трудно преживели престоя му в ареста по време на комунизма, когато бил натикан зад решетките заради нелегална търговия и притежание на валута.

 

„Майка ми беше от сой, журналистка, моралистка. Цял живот й тежеше това, че синът й с бил в затвора, бил е престъпник. От притеснения хвана рак и почина. Баща ми после стана министър на вътрешните работи и всички вестници пишеха, че синът на вътрешния министър бил най-големият престъпник във Варна. Абсолютни лъжи по мой адрес. Тези писаници съсипваха баща ми през цялото време. И той се поболя и в крайна сметка почина от рак. Не зная, може би дълбоко в себе си ми е простил, но никога не можа да преживее, че съм бил в затвора. Въпреки това аз не се чувствам престъпник. Не съм изнасилил, не съм убил, не съм крал. Признавам, че съм нарушавал няколко пъти законите, но такива бяха времената. Може ли да лежиш в затвора за продажба на кожуси и на касетки с музика?! Може! В цял свят търговията беше разрешена, само у нас забранена…“, оправдаваше се приживе Веселин Данов.

 

 

„За втори път влязох в панделата на 12 септември 2008 г. след специализирана акция. Беше ми образувано досъдебно производство за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора, с цел получаване на облаги от тази дейност от Окръжна прокуратура – Варна. Когато ме освободиха, вече не бях същият човек. Бях болен и посещенията в лекарските кабинети зачестиха. Изписаха ми десетки рецепти. Изпих стотици хапчета, но не можах да оздравея –ченгетата и прокурорите са виновни за съсипаното ми здраве, тъй като ми скалъпиха абсурдни обвинения“, обясняваше Веселин Данов в последните месеци от живота си.

Източник: Уикенд