Легендата на БНТ от близкото минало Анахид Тачева изкара последните дни от живота си в хоспис.

 

Според първоначалната информация тя е била настанена в хоспис в Ню Йорк, но по-късно се появи информация, че всъщност е била настанена в един от хосписите в България. Версията на семейството й, че е била докарана в родината й в ковчег за опелото издиша много сериозно, което породи съмненията, че тя всъщност е била настанена в хоспис у нас.

 

За никого не е тайна, че в последните години от живота си Анахид Тачева бе измъчвана от доста напреднал стадий на деменция. Частичната загуба на паметта й не й позволяваше да се грижи сама за себе си в семейна среда.

 

Отначало тя е била обслужвана денонощно от лекарски екип в апартамента на дъщеря си, която носи нейното име – Анахид. Тя живееше от години при нея в Щатите.

Наскоро обаче семейството решило да я настани в частен хоспис, където условията за живот били на изключително високо ниво и нищо не ѝ липсвало.

 

81-годишната тв звезда разполагала със собствена стая, обзаведена с всякакви удобства. Близките ѝ можели да я навестяват, когато пожелаят. При себе си имала смартфон с интернет, през който се обаждала и на роднините си в България.

 

Хосписът в Ню Йорк изглеждал по-скоро като хотел. Разполагал с абсолютно всякакви съоръжения, в това число басейн, фитнес, райска градина. Престоят на Анахид там се поемал от дъщеря ѝ и нейния съпруг Аристотел, който е успешен бизнесмен и върти бизнес за милиони с хазарт и имоти.

 

Месечната такса възлизала на 5 хиляди долара, показва справка с ценоразписите в интернет. Тя покривала абсолютно всички разходи по престоя – нощувки, разнообразно хранене, медицински грижи, прегледи, лекарства, ползване на съоръженията за развлечение в базата.

 

Звездата от златната епоха на БНТ не била от най-тежките случаи, но имала сериозни бели петна в паметта си. Допреди известно време помнела имената на повечето от близките и роднините си, включително и на правнучетата си в България. В последните месеци от живота й обаче не само не знаела как се казва, а дори не разпознавала семейството си.

 

Деменцията на Анахид се отключила след внезапната смърт на сина ѝ Димитър Цонев, който издъхна вследствие на масивен инсулт преди точно 6 години. После пък сестра му Теодора направи опит за самоубийство, поглъщайки шепа хапчета с обилно количество алкохол, а лекарите в „Пирогов“ едва успяха да я върнат към живота.

 

Силният стрес от злощастните събития довел до заболяването на Тачева. Първоначално семейството ѝ отдавало честото забравяне на възрастта ѝ, но наблюдавайки я по-прецизно, установили, че извършвала некоординирани действия, като дори застрашавала собствения си живот. Така я убедили да посети лекар и след официални изследвания и прегледи диагнозата ѝ се доказала. Лошото било, че заболяването е необратимо.

 

Анахид обаче не се противила да бъде настанена в центъра. До последно тв легендата успяла да запази величествената си осанка и чисто физически се чувствала в отлична форма. У нас Анахид не се е прибирала отпреди Ковид пандемията.

Източник: Уикенд

Скандалната истина за кончината на Анахид Тачева