В Бургас и София вече е обявена грипна епидемия

Грипната вълна малко по малко превзема страната ни. Грипни епидемии вече са обявени в област София и Бургаска област. Необичайно топлото за сезона време също помогна на развитието на грипа, който се очаква да протече особено тежко.

[caption id="attachment_263799" align="alignleft" width="300"]Грипът няма да ни се размине Грипът няма да ни се размине[/caption]

Очакваното в края на седмицата застудяване даде повод да се появят слухове, че заболяването ще бъде пресечено от студеното време и грипната вълна ще ни подмине. Това обаче се оказа доста далеч от истината. Доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор на държавата е категоричен, че тази форма на грипа е особено устойчива и нищо не е в състояние да я спре. Дори и фактът, че някои болести при ниски температури се "консервират". В ефира на бТВ доктор Кунчев обясни, че веднъж тръгне ли, грипната вълна е много трудно да бъде спряна. И дори студът да окаже някакво влияние върху нея, то ще е минимално.

Експертът все пак прогнозира, че е възможно леко спадане на интензитета на заболяването. Грипната епидемия обаче няма да ни се размине, смята Кунчев. След София и Бургас се очаква епидемия да бъде обявена в още области на страната, предават от ПИК.