Невероятен кулинарен спор се вихри в ЕС, а в основата му са Румъния и България. Правителството в Букурещ успя да си издейства подкрепата на европейската комисия по култура и ястие, което е известно като добруджанска баница у нас, беше признато за национален специалитет на Румъния. Нещо повече, страната има право да изнася този продукт под името "Добруджански пай", като името може да бъде напечатано на кирилица и латиница. А правата върху името на продукта са дадени за неопределено време.

Признанието на Румъния идва след две години спор и ожесточено противопоставяне между министерството на земеделието в София и румънските власти относно правото за наименуване на добруджанската кухня. От българска страна се мотивират с общата история на двете страни и фактът, че територии от Добруджа, които са били изконно български, по-късно са предадени във владение на Румъния по международно споразумение.

В Брюксел обаче признаха добруджанския пай за румънско национално ястие, а България получи правото да го продава под името "добруджанска баница" за период от 10 години, като е забранено "пай" да се изписва на кирилица или латиница в надписите на продукта. От правителството в Букурещ заявиха, че спорът само е още едно доказателство, колко е популярно това ястие и се гордеят, че то е признато като част от румънската национална кухня. Дали от София ще подадат жалба в съда и открадна ли добруджанската баница на България Румъния, предстои да се изяснява по-нататък. Признанието на ЕС обаче влиза в сила съвсем скоро и ще повлияе сериозно върху културно-историческите спорове между двете страни...