Румъния все още се е люлее. Нови трусове поразиха страната след неочакваното земетресение вчера.   Днес, в 15.17 часа от Европейският сеизмологичен център регистрираха земетресение с магнитут 5,7 по Рихтер, в близост до град Търгу Жиу. По-късно от центъра промениха степента на 5.5, като трусът бе последван от още три с магнитут около 3,3 по Рихтер.

Дълбочината на земетресението отново е била 15 километра, а епицентърът е  на около 150 - 200 километра от Букурещ. То обаче е силно усетено в западна България, Северна Македония и Сърбия. В Белград има информация за счупени прозорци и комини, хората са излезли от домовете си, а трусът е усетен и по високите етажи на сградите в София, Ботевград, Перник, Плевен, Монтана, Русе и Враца.

Снимки в социалните мрежи свидетелстват за нанесени минимални щети на територията на страната, но не и в съседна Сърбия. Там в няколко магазина има нанесени щети, счупени стъкла, а някои хора са излезли от домовете си, уплашени от случилото се.

Това е второ поредно земетресение, след случилото се вчера, близо до Вранча. Тогава центърът регистрира трус със сила от 5,2. Повишаващият се интензинтет на трусовете, както и новината, че затихващите трусове в Румъния са с магнитуд от 3,9 по Рихтер, предизвиква съмнения, че може би, земетресенията в Турция са повлияли върху целият Балкански полуостров. И не е изключено да има още трусове с магнитуд около 5 по Рихтер в следващите седмици и дори месеци в региона.