След тежко боледуване китаристът и композитор Кузман Бирбучуков се пренесе към по-добрия свят в студен и мрачен ноемврийски ден. Рок музиканти от групите „Ера”, „Спринт”, „Импулс”, „Паралел 42” и „Дисонанс” се събраха в столичния храм „Св. Седмочисленици”, за да изпратят 66-годишния свиден колега. Името му се свързва с хард рока, с митичната група „Паралел 42"и с големия хит на братя Аргирови „Предчувствие за стих”.

 

Кузман Бирбучуков се утвърждава като един от най-добрите китаристи у нас и в студиото, и на концерт. Последната му активност в социалните мрежи е от август т. г. Негови приятели и почитатели му изказват възторг за професионализма във владеенето на китарата, за предаността му към рока и го насърчават „да не се изгубва”, защото „музиканти като него са нужни”. Музикантът благодари, без да ангажира внимание към себе си.

 

Приживе Кузман успява да дигитализира записите на групата си „Паралел 42” и да ги постави за слушане от съвременните поколения и от фенове с памет.

 

Рокът се прости с виртуозен китарист

На стената му са публикувани и новите му авторски заглавия. Кузман Бирбучуков е роден през 1957 г. в Хасково и е сред основателите на пловдивската хардрок група „Паралел 42”. След пловдивското музикално училище завършва Консерваторията в София.

 

Композирал е и записвал с имена в поп и рок музиката като Георги Минчев, „Импулс”, „Старт”, Доника Венкова, Георги Христов, Мария Нейкова, братя Аргирови, Петя Буюклиева, Орлин Горанов и др.

 

Китаристът Николай Томов от група „Дисонанс” е бил в подемен период в състава на „Паралел 42”.

 

Ето как той се сбогува с колегата и приятел:

„Кузман Бирбучуков, един от най-виртуозните китаристи, с които съм , свирил. Три и половина години от живота ми минаха с първата професионална рок банда за мен през 80-те – „Паралел 42“. Кузьо – китара, брат му Жоро – бас, Генчо (Глътката) – китара и вокал, и аз на барабаните… Легендарна рок група с едно-две парчета по радиото, свирехме на пролетни, абитуриентски и новогодишни балове… Постоянно ни санкционираха, защото бяхме истински рок разбойници... свирехме Purple, Zeppelin, Rainbow, Santana, Stones…, абе яко жулене на забранен рокендрол и вечно някакви проблеми.

 

Кузман за мен беше единственият тогава китарист, отличаващ се с виртуозност, бързина, но и с магията на бавното свирене, и то с правена китара, собственоръчно изработена. Никой не свиреше така емоционално и майсторски, с толкова много чувство в онези времена. Солата му се изстрелваха като снаряди и покосяваха де що има публика. Управителите на заведенията ни се караха и ни гонеха от хотел на хотел за пиянски истории и хулигански изцепки, но феновете на рока се стичаха да ни чуят. За мен той беше истински китарен герой! После като падна Стената, хукна по чужбините да свири.

 

Спомените напират в мен сега, когато разбирам, че и Кузо (както брат му Жоро преди години) е отлетял в Небесния оркестър… Шапки долу за този феноменален музикант! Светъл полет!“.

 

За ценители, които не робуват на комерсиалното, добра находка са последните записи на Бирбучуков – със създадената през 1999 г. група „Орка“. Тя съществува само като студийна формация. Нейни членове са: Росица Белева – бас китара, пиано и вокал, Ива Данчева – вокал, Валери Ванов – барабани и вокал, Кузман Бирбучуков – композитор и аранжор на всички песни, китара, мандолина, акордеон и вокал. Групата има собствено звукозаписно студио, в което са записани песни на Христо Деянов, както и на група „Портокал“ (впоследствие „Матакка“). Легендарната Мария Нейкова – голям приятел на група „Орка“ участва в последните години от живота си активно в записите им.

Музикантът Борислав Върбановски – също много добър приятел на формацията – участва в записите с виртуозни изпълнения на саксофон и флейта.

 

Най-популярната песен на „Орка“ е „Таванската стая“, която звучи цели 6 месеца по радио „ФМ Плюс“ и БНР. „Българка“ е другото заглавие на групата, добило популярност.

 

Димитър Ковачев – Фънки също бе сред рокаджиите, простили се с Кузман на поклонението в София. Бирбучуков бе погребан на 19 ноември в родното Хасково.

Поклон пред паметта му!

Източник: Уикенд