Неизползваните дни от редовния годишен отпуск ще се вземат в първите шест месеца от следващата

Собствениците на малки компании с персонал до десет човека ще бъдат задължени да пускат работниците си в годишен отпуск. Това предвиждат новите промени в Кодекса на труда, които бяха предложени от социалното министерство. Освен това промените предвиждат, ако работникът не е използвал редовният си годишен отпуск в рамките на годината, да си вземе дните през първите шест месеца от следващата.

[caption id="attachment_410855" align="alignright" width="300"]Работниците задължително ще ползват годишен отпуск Работниците задължително ще ползват годишен отпуск[/caption]

Работодателят му ще е длъжен да го пусне в отпуска. Това означава, че неизползваните дни от отпуската няма да изгорят, но и няма да могат да бъдат използвани по решение на служителя. Това обяви малко по-рано днес заместникът на социалния министър Светлана Дянкова. Тя разкри още, че собствениците на малки компании няма да изготвят график за отпуските на служителите си.

Дянкова разкри още, че от началото на годината 15 хиляди млади хора на възраст до 29 години са намерили работа в различни фирми в България, а 5 хиляди други са станали част от заетост, субсидирана от държавата. Заместник министърът обяви, че младежката безработица е намаляла сериозно и младите хора без работа вече са със 7 хиляди по-малко, научиха от "24 часа".