Народното събрание се превърна в зоопарк, а народните представители трудно могат да бъдат определени като хора. Още по-малко като представители на народа и защитници на неговите интереси. Скандалите, които започнаха да тресат парламента още в първите дни от неговото събиране, вече предизвикват въпроси - предсрочни избори и кога, и дали въобще ще бъде сформиран кабинет?


Какви са възможностите?

 
Вече трети път едни и същи партии влизат в парламента, като единствено "Възраждане" върви нагоре, обирайки негативните настроения на обществото. Но дори и Костадин Костадинов да спечели изборите при следващи избори, сам не може да сформира правителство и да създаде кабинет заради някои от радикалните си идеи и откритото си изявление, че иска да върне комунизма в страната. Че това не е успешна формула за една малка страна, свидетелстват редица исторически документи. А още повече, че България не е Китай и няма необходимите ресурси, за да си гарантира самоиздръжка и да функционира нормално, обръщайки гръб на целия Европейски съюз и НАТО.


"Продължаваме промяната" и "ГЕРБ "продължават да си прехвърлят топката за първото място, но партията на Кирил Петков чертае дъно, докато Борисов успява да укрепи позициите на собствената си организация. За сметка на това скорост набират и "ДПС", които твърдо остават неутрални, както и "Български възход". Ситуацията с "Демократична България" е по-сложна, тъй като Христо Иванов предпочита да се прикрепи към ПП и да стои зад тях, обявявайки се за "конструктивна опозиция", вместо да опита да участва в сложния пъзел на едно ново правителство, което ще трябва да носи изключително тежка отговорност - да преведе страната в момент, когато недалеч от границите ни се води война, а над целия континент е надвиснала заплахата от световен конфликт. И то с ядрени оръжия. БСП, за съжаление бавно изпада от борда, разкъсвана най-вече от вътрешни междуособици, а опитите да се отстранят Корнелия Нинова и съмишлениците й Георги Гьоков и Кристиян Вигенин, стават все по-явни и открити.

Хвърлянето на страната в спирала от избори, обаче няма да доведе до нищо добро. Негативния вот, който ще събере "Възраждане" само ще доведе до още по-голямо разделение на страната. На фона на война, в която една държава проява претенции към териториите на друга, а НАТО не смее да се намеси, тъй като нямат вяра в собствените си способности да се защитят, още повече от ядрени удари, бъдещето на собствената ни държава е под въпрос. Предвид товара на историческото минало, което носим и противоречията на Балканите, къде е гаранцията, че някой съсед няма да използва ситуацията, за да отцепи части от страната ни, обявявайки ги за свои. И къде е редовното правителство и парламента, които трябва да дадат отпор и да защитят суверенитета на една нация с над 1400 години история, но призната официално като суверенна държава, едва преди сто и няколко години...