Поетесата Надежда Захариева се нарежда сред любимите автори на поколения българи, любители на поезията. Особено впечатлен от таланта й е романтичният поет Дамян Дамянов, който се влюбва толкова силно в нея, че й предлага брак. Навремето връзката им хвърля всички в шок, но въпреки прогнозите, че двамата не могат да имат съвместно бъдеще, семейният им живот продължава цели 35 години до смъртта му, и имат три деца.

 

За себе си казва, че далеч не е придирчива към подаръците на Съдбата и допълва, че щом нещо се е случило, то е трябвало да се случи. Понася безмълвно последствията от грешките си и се старае да не ги повтаря.

 

Особено много държи на близките си хора, а останалите дели на такива, на които държи и на такива, на които не държи. Не държи всички да я познават или обичат, за нея е важно да обича всички хора около нея такива, каквито са. И не си позволява да мрази дори и онези, които са я наранили с действия или думи.

 

По повод съпруга й, за който казва, че си бил „изпушил“ белите дробове, поетесата казва, че човек не може да се постави на мястото на другия и допълва, че хората си въобразяваме, че познаваме някого и не искаме да повярваме, че това, което смятаме за истина за някого е интерпретация на сетивата ни, а интеграцията е резултат от нашите представи, илюзии, предубеждения и предразсъдъци. Признава, че благодарение на многото изчетени книги си е дала сметка, че личният ни опит не е достатъчен, за да си въобразяваме, че разбираме живота и човека, защото съдим за другите по себе си. Когато чуе от някого за себе си, че е такава или онакава, веднага си дава сметка какъв е човекът срещу нея.

 

Поетесата Надежда Захариева: Старая се да разбера човеците, а не да ги съдя

Към днешна дата Надежда Захариева определя като нейни съквартиранти цветята и дори си имат лични имена. И макар да е наясно, че те не заместват хората и от тях да не очаква това, което й дава общуването с хората, те са форма на живот, внасяща уют в дома й.

 

Към днешна дата притесненията й са свързани единствено със здравословните й проблеми. И в типичния си стил с чувство за хумор добавя, че в здравословен план всяка година се обзавежда с нещо ново. Признава, че не помни всички сънища, а само най-интересните от тях, които имат и известна доза пророчество. На 9-годишна възраст сънувала как таванът се стоварва върху главата й, веднага скочила от леглото и само миг по-късно възглавницата й бива затрупана от паднали парчета мазилка от тавана…

 

Категорична е, че по-мъчно от това да си съпруга на известен поет, защото те обезличава, е да си дете на известен поет.

Източник: Уикенд