„На 20 февруари станаха 7 месеца, откакто го убиха! 7 месеца, в които ние не спираме да плачем от болка. По-добре да бяха убили мен и баща му, отколкото него“, ридае през сълзи Атанаска – майката на зверски убития Митко от Цалапица.

 

Опечалената родителка е на прага на тотално отчаяние, но сила за живот й дават малката дъщеричка, която е с аутизъм и болният съпруг – бащата на Митко, който след убийството на момчето им отказва да се храни и се залежава на легло.

 

Трагедията в семейството е пълна, а съдът отложи делото за 26 март, защото основният заподозрян Рангел Бизюрев продължава да е в Дания, макар че е задържан от властите там. Братята близнаци – Борислав и Валентин Динкови, съучастници в кървавото деяние, продължават да са в ареста, с надеждата, че скоро ще бъдат пуснати условно, защото няма да се намерят достатъчно доказателства.

 

24-годишният Димитър Малинов изчезна на 20 юли 2023 г. Седмица по-късно бе съобщено, че е бил убит и тялото му е намерено заровено под строителни отпадъци край с. Цалапица, Пловдивско. Оттогава местните жители нямат нито миг покой, а близки и роднини на момчето организират мирни протести всяка неделя в опит да намерят справедливост.

 

Майката на Митко споделя, че правосъдната система не е спирала да работи и делото е било отложено за 26 март заради Рангел, който все още се намира в Дания. Очакванията са, че той скоро ще бъде екстрадиран, но не се знае датата. Тъй като е убедена, че синът й е убит по особено жесток начин, иска доживотна присъда за Рангел, без право на замяна. Озадачени са, че в Районна прокуратура попадат близнаците, в окръжна прокуратура задочно е обвинен Бизюрев въз основа на показанията им.

 

До момента все още не са научили как Рангел е успял да напусне България и да замине за Дания. Имало голямо забавяне от РПУ Стамболийски. В продължение на повече от 36 часа от подадения от тях сигнал, Бизюрев не е бил извикан на разпит. Освен това на 24 юли бащата на близнаците им прехвърля автомобил, вади им международни паспорти бърза поръчка, които получават на следващия ден и заминават на море в Приморско цялото семейство, където са задържани и вкарани в ареста. На 27 юли бива изровено тялото на сина й. На същата дата по обяд изтича заповедта за задържането на близнаците и те са пуснати без никаква мярка да се приберат в дома си. Тогава започват и протестите в Цалапица. На 31 юли близнаците отново са прибрани след издадена заповед за ареста им.

 

Бакалова е доволна е от факта, че съдията се оказал справедлив и преценил, че щом са вадили паспорти в последния момент и осигурявали кола, е имало реална опасност да избягат. Ако това се било случило, Митко вероятно нямало да бъде изровен и щял да се води безследно изчезнал.

 

Бакалова споделя през сълзи, че семейството им е сринато и са обезумели от мъка и най-вече от случващото се. Останали са без думи. Нито разследването е като разследване, нито повдигнатите обвинения, са обвинения. Близнаците продължават да дават противоречиви показания. Сега труп има, но всички се опитват да се водят съучастници, ридае още тя.

 

Майката на Митко споделя, че от записите става ясно, че синът й е бил извикан на площадката от момиче. Те обаче пристигат с автомобил и го изненадват. Минути преди това единият брат – Борислав му пише съобщения, в които го пита дали ще излиза. Митко му отказва, защото има главоболие. Разбират се на следващия ден да пият кафе. Тогава се стига до момичето, което кани на среща Димитър минути по-късно и той се съгласява и отива. 

 

Научила, че близнаците си изгорили маратонките, след като свършили „работа“. Пита се, ако наистина не са съучастници в убийството, защо им е тогава да го правят. Показанията им винаги са различни и прехвърлят всичко на Рангел. Всички се чудят как твърда земя се копае така лесно – мястото е на почти километър край сметището, попада в територията на пустееща общинска земя. Там заровили тялото в кръгла дупка с диаметър 80 см. и дълбочина 40 см.

 

Митко излизал с момиче на име Яница, която не искала любовта им да се афишира публично. Въпросната девойка е била харесвана и от Борислав, и се виждала и с него. По всяка вероятност става въпрос за ревност.

 

Бакалова сънувала сина си навръх 14 февруари, казал й че е щастлив и е на безопасно място.

На 22 декември м.г. съпругът й е претърпял операция в София, при която му е бил отстранен стомахът заради злокачествен тумор. Сега е на химиотерапия и за два месеца е свалил 40 кг. Отказва да се храни и е категоричен, че няма за какво да живее.

 

Финансова помощ на семейството оказва бабата на Митко, която работи в Гърция. Бакалова пък е личен асистент на дъщеричката им, която е със 100% ТЕЛК и диагноза аутизъм. Момиченцето постоянно взема снимките на батко си и ги целува, настоява да отворят стаята му, търси го, настоява да й обяснят къде е. 

 

Предполага се, че Рангел е държал Митко, а Борислав го е ударил, тъй като са му счупени носът и носната преграда. Рангел не е тренирал бокс, нито пък е спортувал, а ударът е боксов. Братята постоянно ходели на бокс и фитнес, баща им има автосервиз, а майка им никога не е работила.

 

В заключение Бакалова изказва благодарност на всички, които ги подкрепят и разбират. Най-циничното било, че Борислав също търсел Митко, заедно с цяло село и му пишел съобщения: „къде си, Митак, цяло село те търси“. Макар да е едва 44-годишна, Бакалова твърди, че се е състарила за един ден и рухнала, не ползва хапчета, нито консултации с психолози, но на моменти се срива, защото знае къде е детето му и че стаята му е гроб. Получава паник атаки, излиза на двора и плаче ли плаче…

Източник: Уикенд