Заразено пилешко месо заля пазара

Заразено пилешко месо заля пазара в Европа. Това стана ясно от анализа на европейската система за известяване за безопасността на храните и фуражите. Опасното пилешко месо е заразено със салмонела. То е внос от Полша. Големи количества от заразеното пилешко месо се предлага на пазара в Европа. Все още не е ясно дали от опасния продукт има и на пазара у нас.

По-голямата част от яйцата, предлагани на пазара у нас, са внос от Полша. Отрита е салмонела и продукти от пуешко месо, внос също от Полша. За сега няма официално потвърдена информация дали заразеното месо се предлага в магазинната мрежа у нас.

[caption id="attachment_415478" align="alignright" width="300"]пилешко месо Опасно пилешко месо заля пазара[/caption]

Опасно за консумация е и пилешкото месо, внос от Холандия. Това установиха експертите. В холандското пилешко месо има завишено съдържание на антибиотик диоксициклин. В яйцата и пилешкото месо от Франция е открита листерия.

Според анализа на европейската система потенциално опасно за консумация е и пилешкото месо внос от Румъния. Съседите ни също се нареждат на една от челните позиции в класациите за наличие на салмонела  в пилешкото месо.

Бактерията Ешехерия коли е открита в консерва от месо, внос от Италия. Освен заразеното със салмонела пилешко месо от Полша, опасни са и хранителните добавки, произведени в Чехия, Индия и Австрия, сочи анализът, пише ПИК.