Опасна зараза събори близо 100 деца, поразява не само кожата, но и вътрешните органи

Опасна зараза върлува из Бургас. Само за последния месец близо 100 деца са се разболели от шарка, а според данни на РЗИ броят им може да расте. От тези над 90 малчугана, 65 имат варицела, а 24 са заразени с много по-опасната скарлатина. Лекарите алармират, че скарлатината протича изключително сериозно и нанася поражения не само по кожата, ами и по вътрешните органи.

[caption id="attachment_348659" align="alignleft" width="300"]Опасна зараза вилнее из Бургас Опасна зараза вилнее из Бургас[/caption]

Опасното при заразяване със скарлатина е, че болните не си изграждат антитела, както при останалите видове шарка и това може да доведе до многократно разболяване. И не само заради това скарлатината е толкова опасна зараза. Боледуването от нея може да предизвика сериозни усложнения и дори може да доведе до смъртен случай, ако не бъде лекувана навреме.

Затова специалистите съветват да не се пренебрегват симптомите, тъй като последствията може да са фатални. Обривът, който се появява по кожата, първоначално прилича на алергия. Той обаче е съпроводен от висока температура, изтръпване на езика и промяна на вкуса в устата. Другите симптоми включват ситния червен обрив по кожата и типичен сърцевиден обрив около устните, предават от БЛИЦ.