Абсолютен рекорд! Истински огнен ад настъпи в Европа след вълната "Цербер". Температурите на места достигнаха 50 градуса, което е изключително притеснително за жителите на Стария свят. 

 

Рекорда държи Италия, където температурите достигнаха 49 градуса. На остров Сардиния дори бушуват пожари, а населението има тежката задача да се евакуира в най-горещите часове на деня. Същото е и в Гърция. Там термометрите достигнаха стойности от 44 градуса, а в Атика избухнаха и горски пожари. Масово морски курорти са евакуирани, а притесненията на властите са, че може да се стигне до още по-горещо време другата седмица. В Турция температурите достигнаха 45 градуса, а в Испания цели 43. В България засега термометрите показват около 40 градуса, но рекордът в Русия - 41 градуса беше поставен днес.

 

Какво трябва да правим в горещото време? 
 

На първо място - стойте на сянка и пийте много вода. Носете леки, светли дрехи и шапка, защото температурите са изключително високи. В най-горещите часове от деня избягвайте да излизате навън, а ако е необходимо, задължително носете шапка и слънцезащитен крем, както и бутилка вода. 

 

Избягвайте да използвате телефоните си на открито, както и да хвърляте неизгасени фасове от цигари. Въздържайте се от палене на огън на открито, особено в горските и полските райони. Въздържайте се и от консумацията на тежки и мазни храни, тъй като при тези температури това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

Горещата вълна ще продължи и следващата седмица, като се очаква нов пик на високите температури.