Образователната система ще претърпи промяна, въвежда се дуалната система

Образователната система в България ще бъде променена, за да се осигури по-високо качество на образованието у нас. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова пред репортери в сградата на Народното събрание. Министър Клисарова обяви, че идеята е в училищата в България възможно най-скоро да се въведе дуалната система на обучение, която е изключително популярна на запад.

[caption id="attachment_379060" align="alignleft" width="300"]Анелия Клисарова обяви промени в образователната система Анелия Клисарова обяви промени в образователната система[/caption]

Клисарова е убедена, че промяната в образователната система ще се отрази изключително благоприятно на подготовката на добре обучени кадри за различните индустрии. Според Клисарова това ще доведе до по-голяма защитеност на професиите и ще помогне на развитието на стратегически професии, които са от съществено значение за бъдещето на страната.

Като пример министърът изтъкна "Нефтохим" Бургас, където постоянно има нужда от професионално обучени работници. След промените в образователната система, които ще бъдат отразени в закона, се предвижда възлагането на нови задачи на Агенцията за професионално обучение. В нея ще се създаде регистър, в който ще се обсъждат характеристиките, необходими за всеки един квалифициран работник.

Клисарова изтъкна още, че въвеждането на дуалната система със сигурност ще даде възможност на много ученици от социално слаби семейства да продължат образованието си, предават от ПИК.

)