Животът на най-колоритната участничка в тазгодишния сезон на „Гласът на България“ по Би Ти Ви – Исмералда Еленкова, е белязан от тежки загуби. Макар още с първата си поява в музикалното състезание да вдигна ментори и публика с бляскаво представяне и всички да я описват като шармантна, забавна и ведра, животът й до момента не е бил никак лек. Влади Ампов – Графа даже изтъкна, че Исмералда трябва да има собствено шоу.

 

Близо 160 хилядите й последователи в Тик-ток сигурно биха допълнили, че в това шоу ко-водещ на Исмералда трябва да бъде баба й. Възрастната жена е сензация в социалната мрежа, откакто внучка й публикува смешни видеа с нея. Не това е била първоначалната цел на Исмералда. Тя започнала да снима клипчета с баба си, за да я запази жива завинаги. Възрастната жена, както и съпругът й – дядото на Исмералда, са й единствените близки роднини. Преди повече от 20 години певицата загубила дете, а след това брат си и родителите си.

Исмералда стартирала музикалната си кариера едва на 17 години. Плевенчанката дошла в София и започнала работа директно в меката на попфолка тогава – ресторант „Кошарите“.

„Това бе центърът на събитията“, спомня си певицата. Исмералда нямала особен опит, „рутина“, както е казвала, но бързо се утвърдила. Дотолкова, че е пяла вместо обичаната си колежка Румяна. По онова време изпълнителката на „Две очи разплакани“, която почина в катастрофа на 30 юли 1999 г., тъкмо набирала популярност. В един момент, поради много участия, Румяна не съумявала да извива глас и в „Кошарите“, заради което Исмералда започнала да я замества.

 

В ресторанта, някога собственост на бизнесмена Коко Динев, Исмералда пяла с най-големите попфолк звезди тогава, както и пред „силните“ на деня. В репертоара й, както и в този на всички други изявяващи се в „Кошарите“, задължителните песни били „Плачи земльо“ на Драгана Миркович и „Кукавица“ на Цеца Величкович. Исмералда пяла в дует с Володя Стоянов, Диана Александрова, Любо, приятелят на Румяна, като доста често изявите й били пред „известни личности“.

 

„Генерала идва. Днес ще се купуват апартаменти“, така казвали обичайно музикантите в „Кошарите“, когато научели, че въпросната вечер ще се представят пред покойния вече бос на „ВИС-2“ Георги Илиев. Това си припомни Исмералда неотдавна в предаването „Преди обед“ по Би Ти Ви. Думите явно трябва да се разбират буквално, защото тя подчерта, че действително се раздавали подобни крупни суми като бакшиши. Най-големият, който Исмералда делила с оркестъра - 15-16 музиканти, бил 80 000 лева. „Сега, ако трябва да смятам, не знам. Но по онова време бяха толкова пари, че да си купим два апартамента“, сподели Исмералда. И допълва, че с колегите

й не разчитали само на Георги Илиев да дойде и да ги зарадва с щедър бакшиш веднъж в седмицата.

„Случваше се всеки ден и не само от Генерала, от доста други по онова време известни личности, така да ги наречем“, каза ромката.

 

Безгрижният живот, изпълнен с музика, щедри бакшиши и много смях и забавление, не продължил дълго за Исмералда. През 2000 г. я сполетяла трагедия – загубила дете минути след раждането му. Певицата допуска, че лекарят, следял бременността й, не е преценил добре, или не могъл да реагира на момента при раждането. Исмералда била три дни в кома. Когато се събудила, до леглото били брат й и майка й. Веднага ги попитала за детето си. Те й казали, че ще й разкажат, когато се съвземе.

 

„Оттогава някак си се променя животът, не е същият. Мечтите ти се губят, разбиват се. Започваш да живеешпросто ей така, защото трябва да си жив“, разказа Исмералда. Майка й опитвала да я утеши, че животът е пред нея и ще създаде семейство. „Но нещата не се очертаха по този начин“, казва певицата. Тя се отдава на алкохола, развива и хазартна зависимост, с която се бори до ден-днешен.

 

Въпреки трагедиите, които бележат живота й, днес Исмералда намира поводи за усмивки и даже сили да радва и другите. Видеата на певицата в Тик-ток от честите й гостувания в дома на баба й и дядо й в село Девинци събират хиляди гледания за отрицателно време. Този успех се дължи не само на харизмата на Исмералда, но и на тази на баба й, както и на комичните ситуации, в които двете изпадат. Възрастната жена изтъква колко тегло е „теглила“ Шакира, развявайки вестник, и споделя впечатления за сериала с нейно участие, който смята, че гледа по 11-та програма. Предъвква месце и го дава на пинчера си. „Чушките поскъпнали, трябва да купим“, подвиква бабата към внучка си, която пък през това време се ядосва, че някой спукал гумите на колата й.

 

Смешно е и когато бабата иска да дава маслини, сурово кюфте и грозде на пинчера на Исмералда.

„Защото каза: „Бабо, дай ми грозде“, оправдава се възрастната жена, когато внучка й я пита защо. В клипчетата двете си говорят все на висок тон, понеже бабата не чува добре. Заради това и понякога влизат в конфликт. „Защото не чува. Аз й говоря едно, тя разбира друго. И оттам тръгва скандалът“, споделя Исмералда. Всеки път се сдобряват бързо и пак се обръщат една към друга с „моята сладуранка“.

 

Исмералда продължава да пее в редица заведения. „Гласът на България“ не е първото музикалното състезание, в което участва. В интернет могат да се открият видеа от изявите на певицата в сръбското шоу „Nikad nija kasno“ („Никога не е късно“). Сръбската и гръцката музика винаги са й били на сърце, както и българската естрада. Шоуто пък явно й е в кръвта, макар че Исмералда казва, че в живота е по-скоро сериозен и отговорен човек.

Източник: Уикенд