Аспарухово може да вземе нови жертви, ако не се предприемат необходимите мерки

Аспарухово продължава да представлява опасност за хората, които като по чудо оцеляха след зверския потоп в четвъртък. Специалисти предупреждават, че къщите, които успяха да удържат на прииждащата вода, са изправени пред риска да се срутят и да погребат намиращите се в тях хора. Експертите са категорични, че вследствие на пороя са се активизирали свлачищни процеси в региона, които могат да срутят цели 27 постройки.

АспаруховоПоради тази причина на живеещите там са издадени разпоредби за незабавна евакуация. До шест часа след връчването на наредбата, собствениците на къщите са длъжни да освободят имотите си. След като този срок изтече, водата и токът им ще бъдат спрени, а ако е необходимо ще се потърси и съдействието на МВР, за да бъдат изведени хората.

Тези от живеещите в рисковия район, които няма къде да бъдат настанени, могат да останат в базата, осигурена от общината. По-рано днес специалисти направиха оглед на мястото на трагедията, за да се установят нанесените щети. И в момента продължава почистването на дворовете на детските градини и училищата от кал и боклуци. Утре се очаква те да бъдат дезинфекцирани, предават от БЛИЦ.