Изпълнителят на македонски песни Васко Лазаров напусна този свят едва на 60-годишна възраст. Звездата от най-силните години на фестивала“ „Пирин фолк", е бил покосен от инфаркт. След като се качва в буса си в благоевградското село Логодаж, му рилошава му, а пристигналите на място медици само констатирали смъртта му.

 

Макар кариерата му да не е така активна, както през 90-те, певецът продължаваше да весели народа по събори, сватби, празненства. Едно от последните му заснети участия е на градски площад, където пее сам и в дует с Йорданка Варджийска.

 Изнасял е концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.

 

Той пробива в Македония с дуетите си с местната звезда Сузана Спасовска, с която работи успешно повече от 15 години и с която се налагат като „Балкански дует“. Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

 

През 1992 г. печели първа и втора награда на фестивала „Пирин фест“, който от следващата година се преименува на „Пирин фолк. Авторските композиции, с които се представя там, са едни от хитовете, тръгнали от сцената на Летния театър в Сандански. Сред тях са: „Ти, любима, майка и жена“ и „Дари, Дари“, чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов. През 2000 г. заедно с Йорданка Варджийска и песента им „Нищо не може да ни раздели“ печелят първа награда на журито.

 

През 2017 г. Васко Лазаров бе специален гост на фестивала „Пирин фолк“ по случай 25-ия му юбилей. На сцената представи авторската си песен „Тугино пуста“. Любопитно е, че заниманията му с музика започват в рок група, ентусиазъм от младежките години.

 След 1989 г. изкарва хляба си по кръчми, даже в чужбина.

 

На 60-годишна възраст Васко Лазаров напусна този свят

 

„Аз пеех в Нюрнберг, Германия, зимата на 1991 г., в сръбска кафана.

 Кольо Ваклинов, който беше музикален редактор в радио „Благоевград”, ми се обажда. Не, обаждам му се аз оттам и питам как е, що е, а той: „Идвай си, ще правим фестивал! Такъв, какъвто го говорехме!”. Изкарах още два месеца и се върнах и го започнахме. Един трънлив път беше това, но все пак благодарение на него съществуваме”, разказва Лазаров в юбилейна книга за „Пирин фолк”.

 

Тогава той пожелава от автора да получи копие от нея на адреса си в Благоевград. Екземплярът обаче се връща в София с обяснението, че вече не живее на този адрес. Злите езици говорят, че певецът е преживял тежък развод и е напуснал обитавания съвместно с жена му имот, както и че преживял много болезнено любовното разочарование.

 

В последните години Васко Лазаров се пропива, казват с мъка почитателите му. Все по-често го засичат във видимо неадекватно състояние. Срещат го по улиците клатушкащ се с бутилка в ръка. Взима пари назаем, които не връща – при това дребни суми. Има дългове дори към кварталните магазини, където взима ракия и водка на вересия. Негов приятел дори го обвинява, че му е пробутал фалшиви 100 евро. Някои дори твърдят, че притиснат от безпаричие, е прекарвал с микробуса си бежанци.

Източник: Уикенд