Напредването на годините може да създаде тревога у много жени, не само поради бръчките на лицето, отпускането на бюста и натрупването на излишни килограми в областта на ханша. Проблемът с високите нива на лошия холестерол при жените след 50-годишна възраст също е предизвикателство, тъй като това е един от важните показатели за тяхното общо здравословно състояние.

 

Специалистите обясняват, че нивата на лош холестерол в кръвта се променят в зависимост от възрастта. За да се определи дали съществува някакъв здравословен проблем, всяка жена след 50-годишна възраст трябва да си направи кръвен тест. Ако резултатите са над нормалните стойности, това е причина за размисъл относно начина на живот.

 

Медиците разкриват няколко трика, които ще удължат живота ви

Малцина жени са наясно, че холестеролът е важна съставка за метаболитните процеси в тялото и развитието на хормоните естроген и тестостерон. Специалистите обясняват, че повишените нива на така наречения "лош холестерол" в кръвта създават риск от развитие на множество заболявания – от атеросклероза до нежеланото за всяка жена затлъстяване.

 

Жените с добро общо здраве обикновено не е необходимо да контролират нивото на холестерола след 50-годишна възраст. Въпреки това, е важно да се знае, че има няколко рискови групи. Например, жените със сърдечно-съдови проблеми, хипертония, затлъстяване, в менопауза и дори пушачките определено трябва да се подложат на кръвен тест след определена възраст. Лекарите препоръчват това да се направи възможно най-рано, а не когато проблемите вече са станали хронични.

 

Не всеки знае обаче е наясно, че има два вида липиди – добри и лоши. Тук говорим само за лошия холестерол, казват специалистите. Той допринася за образуването на плаки, които запушват кръвоносните съдове и в определен момент може да предизвикат инсулт или инфаркт. Ето защо е толкова важно нивата на лошия холестерол да се поддържат в норма с напредването на възрастта.

 

Друга форма на мазнини в кръвта са триглицеридите. Те изграждат по-голяма част от мазнините в тялото, съответно и повече се приемат чрез храната. Триглицеридите в кръвната плазма се получават от мазнините в храната ни или се образуват от други енергийни източници от тялото като въглехидратите. Неизползваните от организма калории се превръщат в триглицериди, които се натрупват като запаси под формата на мастни клетки. При необходимост от енергия и липса на постъпление от храна мастните клетки използват за производството й триглицеридите.

 

За здравословното състояние на организма е от значение тези параметри – холестеролът и триглицеридите, да се поддържат в референтни граници. Ако нивата им се окажат високи, се налага спешна промяна в начина на живот. На първо място е двигателният режим. Специалистите препоръчват поне 30 минути спорт на ден. Това ще намали съществено количеството на липидите в кръвта. Най-достъпният начин е бързото ходене или бягането, макар то да не е любимо на дамите в тази възрастова група.

 

Онези, които пушат и пият, трябва да забравят за тези лоши навици. Добре би било също така ежедневно да следят и нивата на кръвното си налягане. По думите на медиците, ако се спазват тези няколко прости правила, вероятността хроничните здравословни проблеми да се отложат поне с 20 години, е много голяма.

 

Не бързайте обаче да се радвате, защото тук идва най-трудната част - диетата. На първо място, завинаги трябва да се откажете от пържените и мазните храни. По-полезно е да се готви на пара или да се пече във фурната, но без мазнина. Всички продукти с трансмазнини, наситени липиди, кактои с високо съдържание на сол, трябва да бъдат изключени от хранителния режим като цяло, категорични са. лекарите

 

Затова пък в менюто, трябва да има всякакви зеленчуци, плодове, подправки и зърнени храни. Те съдържат разтворими фибри, които се свързват и премахват лошия холестерол от организма. Най-добрите източници на фибри са 6о6, ябълки, грозде, цитрусови плодове, ягоди, ечемик и овесени ядки. Съомгата, рибата тон и сардините, скумрията и херингата съдържат полезните за тази възраст омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето и понижават нивата на липидите в кръвта като цяло. Така че възползвайте се от тях, ако искате да държите болестите далеч от вас.

Източник: Уикенд