Големият български композитор Ангел Забрески прибра на небето съпругата си – естрадната певица от 60-те и 70-те години на миналия век Маргарита Радинска. Двамата се женят през 1964 г., а тя е негова студентка. От брака им се раждат джазменът Ангел Заберски – син и дъщеря им, която също е отдадена на музиката – Маргарита Забреска, която работи като редактор в БНР. Животът на изпълнителката на големия хит „Кукла на конци“ бе отнет от онкологично заболяване, рецидивирало след отсрочка. Маргарита Радинска издъхна в хоспис на 78-годишна възраст.

 

Тя е била солистка на водещите ни естрадни и джазови оркестри – „София“, „Балкантон“, Бигбенд на БНР и БНТ, „Чалашканов“, Естрада на Народната армия и др. Под тежестта на заболяването си в последната година от живота си изпълнителката е принудена да постъпи в социално заведение за специализирани грижи.

 

Заради известността на сина й – пианистът и диригент Ачо Заберски, посетители в столичен хоспис се запитват при кого ли музикантът идва толкова често на свиждане. С тъга разбират, че майката на джазмена – известната в близкото минало Маргарита Радинска, е хоспитализирана на доизживяване.

За последно преди две години певицата е забелязана на събития и срещи с колеги. Тогава тя си е възвърнала усмивката и типичното габровско чувство за хумор, наследено от родния й град. „Лошото е зад нея“, възкликват приятели и почитатели, които знаят, че Радинска е диагностицирана с рак преди повече от 10 години.

 

Особеното е, че певицата дава отсрочка на смъртта чрез алтернативен метод на лечение. В едно от редките си интервюта, тя хвали силата на природната медицина и изповядва, че благодарение на нея е успяла да върне силите си. Твърди, че е загубила надежда в лекарите, но в билколечението – не. Майката на Ачо Заберски изчита множество статии на Петър Димков и Христо Мермерски и прилага рецепти, относими към състоянието й. Така тя от обречена се превръща в пълноценна личност за още няколко години.

 

Маргарита Заберска е родена на 9 декември 1945 година. Студентка е в един випуск с Паша Христова в Студия за естрадни изпълнители (това е държавна институция, предшестваща създаването в края на 60-те на катедра „Поп и джаз пеене“ в Националната музикална академия). Един от преподавателите й – композиторът Ангел Заберски, 33-годишен тогава, толкова е очарован от нейната женственост и ведро излъчване, че й предлага брак. Женят се на Студентския празник 8 декември.

 

В последвалите години Заберски композира приоритетно за съпругата си, но музиката му се изпълнява още от Маргарет Николова, Мими Николова, Йорданка Христова, Лили Иванова, Панайот Панайотов и др.

 

През 1978 г. неговата песен Бяло крило печели първа награда на „Златният Орфей“ в изпълнение на Маргарита. Над 40 години по-късно отличието носи нов дивидент на Радинска – правото да получи парична премия, изплащана в продължение на 3 календарни години. Държавата се опитва да компенсира естрадните трубадури за изчезналите документи от Концертна дирекция – обстоятелство, което ги принуждава на мизерно пенсиониране. През 2020 г. правителството гласува парични награди на певци, автори и оркестранти, носители на награди от „Златният Орфей“, сред които е Маргарита Радинска.

 

Срокът на действие на проекта изтече в началото на тази година, когато певицата вече е постъпила в хоспис.

 

Брат невъзвращенец е в основата на изчезването на изпълнителката от голямата сцена. Дълги години тя не отговаря на почитатели, които я помнят млада и красива и отправят въпроса, защо вече не пее. С идването на демокрацията частично възобновява певческите си изяви. А в друго от редките си интервюта разкрива, че нейният родственик напуска с бягство социалистическата система, след което вратите за голямата слава се затварят за нея. Не помага и влиятелната тежест на съпруга й, който е член на Съюза на българските композитори и преподавател в Музикалната академия.

 

Когато има свободата да пее без забрани, Радинска не може да оползотвори възможността. Причината е, че й се налага да полага грижи за болните си родители. Не след дълго диабетът поваля и съпруга й, който е 14 години по-възрастен от нея. Заберски-старши умира през 2011 г. на 80-годишна възраст.

 

Така по неволя певицата се превръща в болногледачка.

Радост обаче й носи добрата кариера в джаза, която постига синът й Ангел. От дъщерята Маргарита пък се сдобива с внуче.

 

През 2022 г. певицата става носител на ордена „Златен век“ на Министерството на културата. Получава го лично и е щастлива, че не е забравена. Това на практика е и последната й публична поява по официален повод.

 

„Добрият Дунав“, „Пеят сто китари“, „Когато те потърся“, „Автобиография“, „Априлска шега“, „Когато си отиваме“, „Бяло криво“, са част от българските песни в репертоара на Маргарита Радинска.

Професионално изпети, с богати аранжименти, със стойностни текстове, с красиви мелодии. Само че нито една от тях не може да бие по популярност наивната песничка „Кукла на конци“. Тя дори е чуждестранна, с български текст. При тъжната вест за смъртта на Маргарита Радинска в социалните мрежи се споделяше тъкмо това заглавие. За първи път то излъчваше минорно настроение.

Източник: Уикенд