Лихвите по кредитите ще се увеличат заради промените в Закона за потребителския кредит, приети от кабинета

Лихвите по кредитите ще скочат драстично след решение на правителството. Заради промени в Закона за потребителския кредит лихвите по кредитите ще увеличат своя ръст, смята финансистът Емил Хърсев. Въпросните промени бяха гласувани на първо четене в петък в Парламента и по думите на специалиста са необходими, за да се регулират отпусканите от банките заеми.

[caption id="attachment_378685" align="alignleft" width="300"]Лихвите по кредитите ще скочат Лихвите по кредитите ще скочат[/caption]

За успокоение на гражданите обаче Хърсев изтъкна, че това най-вероятно ще е само моментно явление, след което лихвите по кредитите ще се нормализират. Идеята на новите промени е да се ограничи процента, който банките финансират, при отпускането на кредити за ново жилище. Емил Хърсев онагледи това с пример. Експертът изтъкна, че ако до момента се е финансирало около 70% от стойността на жилището, то от сега нататък ще бъде намален на 50.

Пред БНТ Хърсев одобри и планираното отпадане на наказателните такси, ако жилищният кредит бъде погасен предсрочно. Въпреки това обаче, ако икономиката на страната най-накрая тръгне нагоре дори и с малко, увеличението на лихвите по кредитите ще бъде още по-голямо. Това пък от своя страна ще повлияе на интереса към рефинансирането на заемите, предават от БЛИЦ.