Кризата в Украйна ще повиши сериозно цената на хляба, притеснени са специалисти

Кризата в Украйна най-вероятно ще се отрази и на българския обикновен гражданин. Сложната ситуация в страната ще удари по българския пазар и по-конкретно по цената на хляба. Специалисти се притесняват, че кризата в Украйна ще засегне цената на зърното, която ще се повиши драстично. От там пък и цената на хляба също ще скочи, притесняват се хората в бранша.

[caption id="attachment_348621" align="alignleft" width="300"]Кризата в Украйна може да повлияе на цената на хляба Кризата в Украйна може да повлияе на цената на хляба[/caption]

От Софийската стокова борса обаче побързаха да успокоят напрежението като уточниха, че цената на хляба ще се увеличи единствено, ако кризата в Украйна се задълбочи. Ако обаче ситуацията успее да се разреши по мирен начин това няма да се случи. Нещо повече, при мирен изход на кризата в Украйна, цената на хляба може дори да се понижи.

Антония Белопитова, специалист от Стоковата борса разкри, че ако ситуацията в Украйна се разреши по благоприятен начин, страната ще се превърне в един от лидерите на световния пазар за зърно.

Припомняме ви, че още преди няколко дена вътрешният министър на България Цветлин Йовчев коментира, че е притеснен, че кризата в Украйна може да се отрази негатично на българската икономика, предават от ПИК.