Кейт Мидълтън едва не се разплака в САЩ. Фиаското на Меган и Хари дойде в повече на новата принцеса на Уелс и човек трудно можеше да я види, да се забавлява.

Двойката упорито демонстрира висок дух и отлично разположение, но приближените на Кейт споделят, че тя е изключително разтроена и разочарована от американците и местните медии. Пред своя антураж принцесата се оплакала, че "тук си мислят, че ние използваме славата си, за да изглеждаме бляскави и изобщо не се интересуват от каузите и целите, които се опитваме да поставим". 

Разочарованието на принцесата ясно пролича и по време на официалната галавечер, на която Кейт и Уилям се появиха за наградите по повод Earthshot. Както е известно, принцът ги връчва за втора година и използва събитието, за да потърси решения и възможности за намаляване на замърсяването на околната среда и спасяване на природата и спиране на промените в климата.

По време на срещата, на всички им стана ясно, че той не е безразличен към трудностите на съпругата си. Уилям почти непрекъснато я държеше за ръка, а няколко пъти закрилнически я прегърна. 

Двойката много рядко проявява привързаност на публични места, а по време на такива пътувания дори спазват дистанция. За да си позволи принцът подобен акт на внимание и Кейт да го допусне, според мнозина тя е била много притеснена.

Иначе принцесата изглеждаше забележително. Носеше изумрудената огърлица на Даяна, която се оценява на 15 милиона долара и рокля под наем, на стойност 50 долара. Цялостният й външен вид бе завършен от еко грим и стари обувки, които носи повече от веднъж. Очевидно Кейт беше отдадена на еко темата изцяло. И през цялото време подкрепяше съпруга си пред всички.