Масивен инфаркт уби известната изкуствоведка и бивш директор на Националната художествена академия доц. д-р Ружа Маринска.

 

Тъжната вест изненада всичките й приятели и колеги, защото макар да бе на 78 години, тя бе в сравнително добро здраве за възрастта си и работеше всеотдайно по нови проекти.

 

Маринска се готвела да замине за Самоков, където има специално отношение към един голям български художник Васил Чакъров и подготвяла нови проекти и научни трудове, когато била застигната изненадващо от смъртта.

 

Във фаталния ден не се чувствала добре, изпитала внезапна слабост и малко след това я връхлетял сърдечният удар, разкриват почернените й колеги.

Тя е родена в Смолян през 1944 г., дъщеря е на изкуствоведа Лазар Марински. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социология на изкуството.

По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през 20 век и по-специално върху проблемите на българския модернизъм.

 

Организира някои от най-мащабните изложби у нас, често придружени с конференции и дискусии по темата. Доц. Маринска бе дългогодишен преподавател по История на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет. Бивш директор е на националната художествена галерия, като я оглавяваше през втората половина на 90-те години.

 

Тя е биограф и изследовател на българските художници Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Добри Добрев, Николай и Иван Абрашеви, които са видни представители на българската живопис.

Сегашният директор на Националната художествена академия Яра Бубнова посочи, че Маринска оставя огромна следа с цялостния си принос към съвременната култура като изкуствовед, преподавател и личност.

 

Директорът на СГХГ Аделина Филева изрази скръбта си от това, че Маринска няма да може да продължи пътя си в изследването на българското изкуство.

Изкуствоведът Анелия Николаева коментира с тъга, че изключителните взискателност, ерудиция, безкомпромисност в позицията и феноменалната енергия за работа на Маринска, са респектирали всички.

Поклон пред паметта й!

Източник: Уикенд

Инфаркт отне живота на Ружа Маринска