Титлите на Илиана Раева като състезателка по художествена гимнастика са неизброими. Успехите й пък са безбройни и като треньорка и като президент на Българската федерация по художествена гимнастика.

 

В момента момичетата от националния ни отбор са златни, като до голяма степен заслугата за това е на съпругата на „синята“ футболна легенда Наско Сираков.

На 15 март Илиана закръгли 60 години като по този повод БФХГ и национални треньори й организирали мило и трогателно тържество.

 

Илиана Раева на 60 години: Изпитвам щастие, блаженство и осъщественост

Отначало идеята й била да отидат някъде само със съпруга й Наско Сираков. Поради стечение на обстоятелствата обаче не заминали. Въпреки това Илияна не се е отказала да отбележи юбилея си в чужбина, само със съпруга си, при първа възможност. 

Отбелязва, че най-съществената промяна в нея е, че е станала малко по-спокойна, откакто спечелиха олимпийското злато на игрите в Токио през 2021 г. Вече изпитва щастие, блаженство и осъщественост.

 

За момента няма намерения да се оттегля от председателското място в БФХГ, но подчертава, че човек трябва да знае кога да си тръгне и да даде път на младите. Възнамерява да си тръгне от там в момента, в който усети, че друг би бил по-полезен на мястото й и вече няма тръпка към нещата.

 

Не крие изненадата си от предложението на правителството да бъде удостоена с орден „Стара планина“ – първа степен. Посочва, че за нея това е огромна чест и признание, но в същото време е в резултат на блестяща екипна работа и всеки един, който е до нея има принос за това отличие. Признава, че преди 5-10 години би се съгласила да стане министър на спорта, но имайки предвид обстоятелствата и реалността към днешна дата, би си помислила.

 

Навършват се и 40 години от брака й с Наско Сираков. По този повод определя като най-трудния момент и за двама им тези в работата, а не в семейството. Тя е привърженик на философията, че животът е низ от препятствия, а хубавите периоди ни зареждат, за да можем да посрещнем поредното изпитание.

 

Подчертава, че на Наско Сираков му е много напрегнато, откакто е начело на ФК „Левски“, но каузата е велика и си заслужава. След лудата страст и ревност, която преживели на младини, сега между двамата съпрузи са се настанили любов, доверие, отговорност и подкрепа, които не са по-малко силни. Страховете й са свързани най-вече с близките й хора и си пожелава да са здрави и добре. Иска й се внучките й да живеят в държава, в която хората се чувстват достойни, а не да бъдат унижавани.

 

Тайната да изглежда прекрасно и на 60 години се крие в суетността й. Предвид, че е представител на най-женствения и красив спорт, се старае да изглежда подобаващо. Продължава да спортува като към днешна дата ходи само на пътека. Освен това внимава с какво се храни заради външния си вид. Категорично е изхвърлила от менюто си сладкото, белия хляб, сирена и кашкавали.

 

Остаряването не я плаши, но е категорична, че ще остарява с достойнство, защото си го е обещала. Определя Ванга, с която били близки като „светица и пратеник, с мисия да помага на държавата ни“.