Съпругата на Христо Друмев – професорът по конституционно право Емилия Друмева, съобщи, че той си е отишъл от този свят на 90 години.

 

През последните три години, Христо Друмев беше сериозно болен и не напускаше дома си. В некролога съпругата му го определя като неуморен защитник на българската култура, любител на спортния бридж и вдъхновен патриот. Тя завършва с думите: „Поклон пред паметта му“.

 

Съдбата на Христо Друмев е изключително интересна. Той е роден на 7 август 1932 година в семейство на богат капиталист преди 9 септември 1944 година. Баща му, Христо Друмев, е бил представител на германска фирма и след национализацията те загубват цялото си имущество.

 

Христо Друмев не можа да преживее позорното си уволнение от НДК

Завършва  юридическо образование. Благодарение на това, че владее чужди езици, става аташе във Външно министерство и отговаря за „целия американски контингент“, като е назначен благодарение на д-р Минчо Нейчев, бивш служител във фирмата на баща му, тогава министър на правосъдието, с авторитет и влияние в Министерството на външните работи. След смъртта на Нейчев Друмев е уволнен поради „политическа непригодност“ и се занимава с ремонтиране на пишещи машини и с покер. По-късно отказва покера заради съпругата си и го заменя с бридж.

 

След като е уволнен, е привлечен към българското разузнаване от негов бивш колега от Външно министерство. Официално Друмев е юрисконсулт 5 години на „Техноекспортстрой“ в Средния изток, а иначе е агент на Първо главно. След завръщането си от Багдад става директор в предприятието „Филм България“, обикаля международни фестивали и търгува с кинематографична продукция, сключва договор с Метро Голдуин Майер“, с което за първи път внася в България класически американски филми.

 

Заради това има известни проблеми в ЦК на БКП, където е принуден да дава обяснения. Именно благодарение на него у нас е излъчен филмът „Междузвездни войни” в средата на

80-те години, той е и основателят на прочутата „Кинопанорама”, която показва филмови шедьоври от цял свят всяка есен в НДК от 1981 г.

Културен аташе е в българския културен дом „Витгенщайн“ във Виена до 1988 г. Генерален директор е на Националния дворец на културата от 1988 г. до 4 май 2011 г. – общо 24 години.

 

Христо Друмев е бил президенти на Българската федерация по бридж; 2 пъти е световен шампион по бридж – в Лил през 1998 г. и в Монреал през 2002 г.

Над 30 години Христо Друмев е бил агент и секретен сътрудник на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псевдонимите Драганов и Борил. Служил е с общо 22 ръководители. Досието му в архивите е в 10 тома. За сътрудничеството си е получавал възнаграждение. Пише донесения срещу 2 жени, въз основа на които те попадат в затвора. Това разкрива Комисисията по досиетата, доказвайки, че Друмев е получавал пари срещу собственоръчно написани сведения.

 

Според други източници тайните служби оценяват качествата му и го подлагат на няколко теста. Първата му дълготрайна задгранична командировка е в Ирак, където остава 5 г. като юрисконсулт и преводач на „Техноекспортстрой“.

Сред най-добрите му приятели в Багдад е индийският посланик Сен Гупта, с когото печелят няколко бридж турнира. Една сутрин индиецът пристига в жилището му с новина: „Тази нощ ще има преврат, ще бъде обявено военно положение и няма да може да се излиза няколко дни“. Предлага му да намерят още четирима и така шестимата да играят 3-4 дни бридж в неговата резиденция на брега на р. Тигър.

 

Успява да разбере и кои ще са извършителите на преврата. Българските служби са смаяни как така стотици съветски и други разузнавачи в страната не са подушили нищо. Донесението е изключително ценно: превратът е успешен, на власт идват Хасан ал-Бакър и прочулият се по-късно негов наследник Саддам Хюсеин. За българския разузнавач следва награда от 200

лева и медал.

 

Друмев обаче е най-известен с дългогодишното си управление в НДК. На 4 май 2011 г. с решение на правителството на Бойко Борисов той е отстранен от поста генерален директор, заедно с цялото ръководство. Тогава вицепремиерът Симеон Дянков казва, че „палитрата от нарушения в обществените поръчки в НДК е толкова широка, че финансовият инспекторат смята да напише наръчник“. Според справката публикувана в сайта на Агенцията за държавна финансова инспекция, в Двореца на културата в  столицата са констатирани 49 нарушения на различни нормативни актове. Проверката приключва с 44 акта за установени административни нарушения и вреди в размер на 1 600 лв.

 

Всъщност именно позорното уволнение от НДК съсипва здравето на Христо Друмев, които

явно бе приел Двореца на културата за своя лична собственост. Той се оттегли от публичния

живот, а след това се разболя тежко. Огорчен, отказва да стъпва в НДК по какъвто и да е повод.

Христо Друмев бе увековечен и в литературата. Смята се, че именно той е прототип на Играча от новелата „Портретът на моя двойник“ от Георги Марков – история за покер група, зад всеки един от хората край игралната маса стои реален образ – маркер на скритото зад фалшивата фасада на социалистическото общество и порочен елит.

Източник: Уикенд