Цените на хранителните стоки отново се устремиха нагоре. Единственото поевтиняване при плодовете се забелязва при лимоните с близо 3%, които се търгуват на цена от 2.87 лв./кг. и при гроздето с почти 9%, което се търгува на едро за 2.19 лв./кг. За сметка на това цената на зелето се е покачила с 2.7% до 1.14 лв. за килограм. С 13.3% е по-висока цената и на оранжерийните домати, които се търгуват за около 3.40 лв./кг.

 

Към днешна дата цените на дребно в търговската мрежа са направо стряскащи и трудно би могло да се купят свестни домати на цена по-ниска от 6 лв./кг. тези, които хипермаркетите предлагат на значително по-ниски цени като например 4 – 4.80 лв./кг. нямат нито вкус, нито пък аромат и не заслужават пукната пара.

 

Продължава поскъпването и при млечните продукти, след като през летния сезон за кратко бяха спрели хода си нагоре. При сиренето поскъпването е с 1.5% и се търгува за 11.36 лв./кг. на едро. В магазина не може да се купи качествено сирене на цена по-ниска от 17-20 лв./кг.

 

Хипермаркетите не смогват да сменят етикетите на основните храни

 

При киселото мляко с 3 и над 3% масленост поскъпването е с 2.7% и кофичка от 400 гр. се продава на цена от 1.14 лв. на едро, а в магазина цената й достига почти 2 лева.

Прясното мляко е безспорен шампион по цени. При него резкият скок се случи миналата години и до днес продължава да поскъпва. Цената му в магазина е близо 4 лв./л. Само в порядъка на седмица, цената му се е повишила с 0.5%.

 

Продължава покачването и при пилешкото месо и към днешна дата.

Сериозно е поскъпването и при ориза – 2.5% само за последната седмица като цената му вече е 3.25 лв./кг.

Източник: Уикенд