Съпартийка на Росица Янакиева припадна пред ковчега й

Стотици хора се стекоха вчера в Двореца на културата в Перник, за да си кажат последно „сбогом” със зам.-председателя на парламента от АБВ Росица Янакиева.

Една от съпартийките на Росица Янакиева припадна по време на поклонението пред тленните й останки в залата. Свидетели разкриват, че припадналата е Геновева Куличкова от АБВ-Перник. Тя е работила заедно с Росица Янакиева. На мястото за минути са пристигнали два екипа на спешна медицинска помощ. Куличкова е била изнесена на носилка през задния вход на Дома на културата.

[caption id="attachment_435592" align="alignright" width="300"]Съпартийка на Росица Янакиева припадна пред ковчега й Съпартийка на Росица Янакиева припадна пред ковчега й                                                                                 Снимка: Блиц[/caption]

Стотици граждани на Перник, общественици, политици и приятели се поклониха за последен път пред бившия кмет на града Росица Янакиева. Поклонението започна в 11ч. Сред хората, отишли да се сбогуват с нея бяха забелязани експрезидентът и лидер на АБВ – Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, множество народни представители, кметове и граждани. Припомняме, че Росица Янакиева издъхна в нощта на неделя срещу понеделник. Смъртта й бе причинена от спукана аневризма в мозъка.

На поклонението бяха забелязани и депутатите от БСП Мая Манолова и Ангел Найденов, независимият депутат Росен Петров, депутатът от РБ – Найден Зеленогорски, от ДПС – Алиосман Имамов и от ПФ - Емил Димитров-Ревизоро. Експрезидентът Георги Първанов изнесе сърцераздирателна реч по време на поклонението пред тленните останки на Росица Янакиева. Той заяви, че няма как да не бъде признато, че здравето й е рухнало в резултат на огромното напрежение и безкрайните вълни от омраза и агресия, заливащи я отвсякъде.

Той зададе риторичния въпрос защо заслугите на дадена личност се признават винаги, когато си отиде от този свят. Първанов бе категоричен, че за да бъде точен, трябва да се отбележи, че Росица Янакиева си е отишла заради омразата, защото е била един от малкото български политици, изгарящи в реализацията на всяка една от идеите си. В заключение той посочи, че тя е била човекът, който е можел да поема инициативи, да взема решения и да отстоява мъжествено това, което иска.

След него Цецка Цачева заяви, че е останала впечатлена от амбицията й за работа и от любовта към внучка й, която носи нейното име. Председателят на парламента посочи, че Росица Янакиева е била пример за това как трябва да се отстояват позиции, пише vsekiden.com