Дори американците биха могли да ни завидят за Васил Петров, който изпълнява толкоз майсторски „класическата музика на Америка“, че неслучайно го наричат българския Франк Синатра не само у нас, а и по света.

Богатият му тембър и кадифеният му глас, са радост за меломаните и концертите му винаги и навсякъде се радват на грандиозен успех.

 

Признава, че след като наскоро отбеляза 60-ия си юбилей, числото вече започва да го стряска, но пък е категоричен, че трябва да благодарим на Бог за всеки ден, в който сме живи и здрави. Тъй като юбилеят се падал точно по време на Страстната седмица, решил да го отбележи на патерица и по всяка вероятност ще го отпразнува между някой от концертите му. Навръх Великден бил в Родопите, а след това заминал за Атина.

 

И той като всеки човек съжалява за някои пропилени шансове. Преди години когато бил за пръв път във Флорида, настояли да отиде в Лас Вегас, тъй като това щяло да е добър трамплин за него. Той им обяснил, че няма агент, а те го уверили, че това не е проблем. Въпреки всичко обаче, Петров се прибрал в родината си заради поетите ангажименти. Връщайки лентата назад вярва, че ако бил заминал за Лас Вегас, животът му е щял да се развие по друг начин.

Твърди, че е успял да сбъдне мечтите си и допълва, че Господ винаги изпълнява съкровените желания, стига човек да се обърне към него. Признава, че животът му е изпълнен с чудеса, но е от огромна важност да са ти отворени духовните очи, за да можеш да ги забележиш.

Възнамерява да използва паузите между концертите, за да влезе да работи в студио върху албум с латиноамерикански хитове от 70-те и 80-те години. Съвсем скоро възнамерява да запише и две дуетни песни – с Хилда Казасян и с латинозвезда.

 

Споделя, че отначало увлечението му към музиката изглеждало мимолетно, а баща му, който към днешна дата е покойник му казвал, че му е намерил работа по специалността. Васил бил завършил техникума „Хенри Форд“. В този ред на мисли, ако го бяха скъсали на приемния изпит за Консерваторията, щял да започне работа като автомонтьор в сервиз в столичния квартал „Дружба“.

 

Доволен е от пожизнените пенсии, гласувани от парламента и посочва, че колкото и символични да са сумите, са стъпка напред и ще компенсират донякъде творците без професионални ангажименти към момента. Но като цяло определя като смешен бюджета за култура и в подкрепа на думите си посочва, че разликата между този у нас и в Македония е десеткратна, в полза на Македония, разбира се.

 

Старае се да си осигурява много движение, но заради твърде претоварения му график, напоследък не успява да изминава по 5 километра пеш всеки ден. Но пък възнамерява да навакса пропуснатото. Когато пък му се наложи да свали някой и друг килограм, редуцира храната и теглото влиза в норма.

 

Спазвал стриктно Великденския пост една седмица преди празника. Според него лишението от животински храни не само е здравословно, а и води до отслабване, но не в това е смисълът, а в милосърдието, съпричастността и въздържанието от греховете.

„Човек трябва да е вглъбен, умозрителен и събран в себе си, да отправя молитви към Бог – това е главното значение на поста. Великден е най-великият празник, Възкресението е доказателството за истинността на всичко, което ни заобикаля и за написаното в Библията“, заключава Петров.

 

С Маргарита Тошева, която е и негов мениджър, са заедно от 12 години. Признава, че това е най-дългата му връзка с жена и допълва, че плануват да я узаконят като сключат брак. Събитието трябва да е скоро по думите му.

Източник: Уикенд