Двудневна ромска сватба бе последното пиршество за Митко Трайков-Джаго

На ромската сватба Джаго не бил поканен като изпълнител, а като почетен гост на домакина на тържеството – ромския барон Януш Димитров-Оси, който женил племенницата си. Сватбата се състояла в столичния квартал „Христо Ботев“, като на купона 130-килограмовия Джаго се раздал като за последно. Освен че поздравил младоженците с най-известните си хитове, Циганския Павароти прекалил с алкохола и някои забранени субстанции – твърдят очевидци на купона.

Джаго вече имал здравословни проблеми след изкарани 2 инфаркта. Това обаче не му попречило да хвърли всякакви задръжки на ромското тържество. Два дни по-късно той издъхнал в имението си в столичния квартал „Факултета“. Според негови близки талантливият изпълнител угаснал от сърдечна недостатъчност. В последните часове на живота си той се чувствал много зле, но забранил да викат линейка.

Джаго угасна едва на 60 години

Негов колега споделя, че Джаго мразел болници и не обичал посещенията при доктори, които според него го тъпчели с цели шепи безполезни лекарства.

„Митко Трайков издъхнал в дома си на позлатеното легло като царска особа“ – споделят негови близки. Най-вероятната причина за смъртта му е сърдечна недостатъчност.

До края на живота си Джаго не спря да пее. Той е виртуоз на кларинета и на акордеона, но именно вокалните му способности го правят истински талант. В началото на 90-те години той сформира ромския оркестър „Джипси Авер“. До последно е канен да пее както на цигански, така и на български сватби заради широкия си репертоар, разпростиращ се от „О, соле мио“ през циганските песни и стигащ до българския фолклор като „Драгиева чешма“.

Източник: „Уикенд“