Семейство Даниел и Виолета Лорер се превърнаха в една от най-одумваните фамилии веднага щом бившият министър на иновациите и растежа влезе в изпълнителната власт, а съпругата му заедно с това бе назначена за съветник на тогавашния министър на финансите Асен Василев.

 

Двойката, която заедно се движи по пътя към върха на кариерното развитие не само у нас, но и в чужбина, където се запознава, е в устите на всички заради имотното си състояние, стабилната си връзка и уви, опитите на новото правителство всеки ден да търси апетитен пост, на който да реализира един от двамата съпрузи.

 

Даниел Лорер се оказа мъж под чехъл

Половинката на Даниел Лорер – русата Виолета, от години е част от министерство на финансите, експерт в областта си, мила и усмихната, смятат колегите й.

Даниел е надъхан предприемач, учил в чужбина, завършил университета в Тел Авив, Израел и дори на младини е бил част от социалистическо движение. През 2013 г. става част от родната политика като съветник на служебния премиер Марин Райков. Така с Виолета започват да бетонират оставането си в България и реализацията си по върховете на властта. Двамата обаче не се залюбват под благосклонния поглед на Райков – двойката се запознава в Белгия, където Виолета първоначално не иска да погледне къдравия младок.

 

Първо, защото е с 4 години по-голяма от него, стабилна е и уверена в себе си, и второ – Даниел не спира да ходи по жени и тя изобщо не му вярвала, смее се самата тя на спомена.

„Укротяването на плейбоя” обаче изведнъж се превръща в нейно основно занимание, а Даниел е така хлътнал по хубавото момиче, че пренебрегва 500-годишната традиция в семейство Лорер – да не се жени за девойка, която няма еврейски корени.

 

Семейството на Лорер е скандализирано, но любимата му, баба Хени, която бившият министър обожава и след смъртта й, дава благословията си. Двойката сключва брак в Швейцария, а кумове са семейство Кирил и Линда Петкови. С Лорер фамилията на бившия премиер се познава от вече над 20 години. Запознават се в Белгия и стават така гъсти, че Лорер не може да не покани бъдещия си шеф да му ориса сватбата.

 

Скоро се появяват и първите им деца – две наведнъж, близнаци. Синът Давид и дъщеричката Матилда проплакват в Лихтенщайн, където семейството се установява. Третото дете – Никол, се ражда в България. У нас фамилия Лорер се установява във Варна, където за почуда на всички

въпреки статута си на имотни мултимилионери Лорерите, както ги наричат, се обличат

доста скромно, ходят да карат велосипеди в Морската градина и ядат в непретенциозни кръчмета. Ала статутът им личи по екскурзиите, не къде да е, а в Лапландия и на други екзотични, почти недостъпни за средната класа дестинации.

 

За Виолета се говори, че както успяла да укроти плейбоя Даниел, така и днес е вратът в семейството, въпреки че съпругът й е главата. Децата слушат за всичко майка си, странят от социалните мрежи, спортуват и учат здраво, а таксата за училището на Давид в Американския колеж, излиза на фамилията 7000 евро за учебна година.

 

Пари семейството има, за имотите им се носят легенди, подплатени с данъчната декларация на Виолета и съпруга й, затова таксата не е непосилна, както и манията на блондинката да се облича скромно, но да размахва чанти за по над 1000 лева на рамото си. Спортът харесвали от татко си – Лорер обожава заедно с кумеца си да кара кайт сърф на плажа в „Лозенец”, да върти и колелото или дори със ски. Съпругата му предпочита велосипеда и преходите в планината.

Дори и на море Лорерите имат къде да отседнат, смеят се през зъби завистници.

 

Двойката притежава цели 6 апартамента във Варна, като 5 от тях са собственост единствено на съпругата. Един дом с площ от 125 квадрата е разделен помежду им и според декларацията е придобит през 2013 г. за 190 000 лв. Четири от петте апартамента на Виолета Лорер, са й подарени, а петият е купен през 2001 г. срещу 29 000 лв. Семейството притежава и 2/6 от магазин във Варна. Двойката е получила и общо 6/8 от апартамент в София отново чрез дарение.

 

 Фамилия Лорер притежава и две вили във Варна. Първата е с площ от 729 квадрата и е купена срещу 58 674 лв., а втората е придобита срещу почти същата сума, а е с площ 916 кв. м. Семейството има три права на строеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м., но отново имат само 1/6 от него. Притежават и по 1/6 от два парцела в Кранево. В София съпрузите имат и два предварителни договора за покупко-продажба.

 

Отделно Лорер са собственици на дялове от 3 ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща площ 9 декара. Общата стойност на имотите им е над 801 000 лева. В банка семейството държи общо 41 901 в левове, както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн. Лорер има и ценни книжа на стойност 19 074 лв., държи и 0,596 от инвестиционния фонд Brightcap Venture Cooperatief, основан от него, и 5195 във фирмата „Лоза БГ“.

 

С имане, което може да накара дори ексминистър Бойко Рашков и неговите тоалетни да се пукнат от завист, семейство Лорер чудно защо продължава да драпа към властовата стълбица. Докато Даниел бе министър, съпругата му бе назначена за надзорник в НЗОК, след това Асен Василев отново я направи началник под своя покрив, а преди броени дни сам реши да я тропоса в Европейската централна банка, но назначението се размириса и министърът обяви, че Виолета сама се е отказала. Не е точно това истината според служители на МФ, но опитът за инсталиране на русокоската на сладък пост остави поредния шуробаджанашки вкус в устите на симпатизантите.

 

Докато нацията се занимаваше с жената, властта се зае с мъжа. За Даниел Лорер, отпаднал от състава на кабинета „Денков“ буквално преди дни се измисляха нови и нови благи назначения. Ту възпитаникът на „Тел Авив Юнивърсити“ бе идеалната номинация за еврокомисар, ту изведнъж се превърна в идеалната кандидатура за гуверньор на БНБ.

 

Опитите на правителството и в частност на Асен Василев да намерят поприще за бившия министър предизвикаха смях и подигравки с кариерата на съседа му от ул. „Чаталджа“. Откакто се сближиха с Василев, семейство Лорер забравиха наивната почтеност на кумовете си и действат прагматично, преминали са към „тъмната страна“ – власт в коалиция, дори с ГЕРБ, въпреки всичко в името на властта, коментират от ПП

 

 

Прагматичната страна може да е сила на семейството, но не и емпатичната. Въпреки префиненото си поведение през март миналата година Виолета сътвори чутовен гаф в социалните мрежи, в които иначе е доста примерна. Съпругата на министъра снима луксозни белгийски бонбони за 110 лв. кутията и прескъпо шампанско на семейната трапеза, докато в цялата страна хиляди се редят на опашки за евтино олио по време на истерията, а възрастен човек издъхна в навалицата.

 

Скандалът е голям, а типично за български политик, Лорер изтрива снимките в социалната мрежа. Даниел не казва и дума по въпроса, нито защитава, нито укорява жена си, надявайки се, че гафът ще се забрави бързо.

 

Всички припадат от смях когато бившият министър насред кампания тази година сяда в кръчма във Варна, за да яде шкембе чорба. Мнозина се гаврят с Лорер и опитите му да потуши лютото с филийки заводски хляб, но всъщност за разлика от жена си, Даниел Лорер е свикнал на простички манджи.  

 

Покойната му баба Хени също като Виолета често хокала дядо му, но правила най-хубавите кюфтенца от праз, сама боядисвала къщата, копаела градината си и слушала класическа музика, наравно със селския труд. 

Затова не са м, чужди и други бабини дейности като месенето на питка, каквато обича да прави Лорер за Бъдни вечер, както и да боядисва яйца с децата си за Великден. 

 

Ситуацията с вероизповеданието на семейството не е ясна, тъй като Лорер спазват всички религиозни християнски празници, ала Даниел доскоро бе в управителния съвет на Шалом, откъдето след назначението му за депутат и впоследствие министър. Семейство Лорер може да имат визия на образцова клетка на обществото, но същевременно имат много да учат как нацията гледа на успелите, богатите и стабилните политици, когато не се държат като щастлива двойка, а като корпоративна клетка, опитваща се всячески да се домогне до каквато и да е власт. Без значение от шуробаджанащината, без значение от коментарите на електората и без значение от това какво оставят след себе си като вкус.

Източник: Уикенд