В центъра на провинция Хатай има един град, който остана абсолютно непокътнат от земетресенията. Ерзин.  Смърт и разрушения обграждат това място, но изненадващо този малък град се превърна в оазис на спокойствие, нормалност и безопасност. Тук няма нито една разрушена сграда, нито едно счупено стъкло. И докато регионът се опитва да се справи с разрушенията от земетресението от 6 февруари, този град функционира, все едно никога не е бил докосван от разрушителната сила на трусовете. Ако влезете тук, ще решите, че никога не е имало земетресение с магнитуд от 7,8 по Рихтер.

Чудото Ерзин - кой е градът, който остана непокътнат от земетресенията в Турция? (Снимки и видео)

сн. You Tube 

Представителите на чуждестранните медии са потресени, когато виждат абсолютно недокоснатия от трусовете град. Неговите жители и посетители обаче казват, че тук няма никакви поражения от земетресенията. И въпреки че Ерзин се намира само на няколкостотин километра от епицентъра и би бил засегнат като Адана и другите градове в района, тук няма жертви  и разрушения. А според местните жители причината е строгият строителен контрол от страна на общината по отношение на строителството.

Смята се, че кметът Екеш Елмасоглу и екипът му работят стриктно против всякакви опити за нарушаване на действащите стандарти в строителството. И това е спасило селището от опасните поражения.

Селището е с население от 42 000 души и тук няма разрушени сгради. Максималната височина на жилищата е до пет етажа, като масово разрешената височина е до 4 етажа. 

Интересна подробност е, че според местната администрация именно контролът върху качеството на сградите е осигурил безопасността на сградите. "Не допускаме незаконно строителство при никакви обстоятелства. В първите години от управлението ми имаше хора, които се опитваха да заобиколят правилата. Ние ги открихме и сигнализирахме прокуратурата. Незаконните сгради бяха съборени след това", казва Елмасоглу и е категоричен, че само това е спасило днес града му от опасната разруха.