И това лято мнозина българи запретнаха ръкави, захващайки се с ремонт на жилищата си въпреки високите цени и инфлацията.

 

Повечето от тях обаче се сблъскват с неприятната изненада – не могат да се доредят до майстори и им се налага да чакат между 2 месеца и половин година. Заради недостига на квалифицирани работници и огромната заетост, ситуацията е доста напечена. Почти е невъзможно да се намерят качествено работещи майстори, при това на поносими цени. Този факт превръща обновяването на имотите в истинско ходене по мъките. Като капак на всичко, цената на услугата се е удвоила само в рамките на годината, отчитат от бранша.

 

Цените на ремонтите скочиха двойно, майсторите – кът

Самите майстори признават, че тарифите им са се удвоили за година. И въпреки това професионални работници се търсят като топъл хляб, а се намират трудно, като на най-добрите графикът е запълнен чак до края на септември, а някои дори вече приемат оферти за следващата година. Вече има списъци с чакащи, почти като за детските градини.

 

Всеки, който в последните месеци е правил по-малък или по-голям ремонт на апартамента си, вече е усетил ръста в цените. Факт е, че цифрите при строителните материали са съвсем различни от тези от миналата година. Така само за година финалната сметка за ремонт е почти двойна спрямо година по-рано.

 

Най-груби изчисления показват, че ако довършителните дейности за малък апартамент миналото лято са стрували 15 000 лева, сега ще излязат около 30 000. Бюджетът за ремонт на двустаен започва от 30 хил. лв., но за по-големите апартаменти потребителите трябва да отделят минимум 50-60 хил. лв. Ако пък обновявате старо жилище, цената скача с още 50-60%

 

Причината е, че при такива ремонти има къртене, извозване и подмяна на инсталациите. В същото време търсенето на бригади за ремонти на жилища е нараснало до 15-20% тази година не само заради сезона, а и заради купищата некачествени ремонти от последните години. Потребители се оплакват, че често попадат на пишман майстори, които прибират парите и си „оставят ръцете”, така че след това се налага да се прави ремонт на ремонта в стил „Йорданка Фандъкова".

 

Иначе оферти в интернет има стотици, но най-трудно е да попаднеш на добри майстори, готови да работят на разумни цени, оплакват се препатили. На професионалистите пък графиците са запълнени с месеци напред. Те са категорични, че за да се ангажират, мераклиите за ремонти трябва да дадат заявки 2-3 месеца предварително. Освен това следва да капарират някаква сума.

 

Хората бързат да си правят ремонти, преди цените да са се удвоили и утроили, обясняват самите работници. И посочват, че най-търсените услуги са боядисване, шпакловане, поставяне на гипсокартон, изолации, лепене на плочки за бани. Заради инфлацията хората почнаха да вкарват много пари в имотите си, обясняват специалистите. Тъкмо професионалисти за боядисване, поставяне на окачени тавани, смяна на плочки обаче вече е невъзможно да се намерят за това лято, така че може да говорите чак за след септември. Повечето екипи са ангажирани до края на лятото, всеки търси добра цена, трябва да се чака 2-3 месеца.

 

Естествено, недостигът на майстори води до повишаване на цените в сектора. Затова и работниците в бранша получават все по-високи заплати.

Източник: Уикенд