Крал Чарлз нанесе нов удар по Хари. Принцът е буквално бесен заради случилото се, а кралят не може да му прости последните обиди, които той нанесе на короната. В последните седмици херцогът на Съсекс постоянно провокираше баща си, който в крайна сметка реши да му покаже къде наистина му е мястото.

Според последните новини Чарлз е лишил Хари и Андрю от правото да бъдат членове на държавния съвет. Нещо повече - той е поканил сестра си принцеса Ан, както и принц Едуард, а също и принцесите Беатрис и Йожени.

По традиция по-големите деца на краля или кралицата, стават членове на държавния съвет, като се следва старшинство. По тази причина принц Андрю и Чарлз бяха членове на съвета по времето на Елизабет, но сега кралят направи промени и лиши сина от тази чест.

Хари не беше поканен и на кенотафа в памет на войниците, които са загинали по време на Втората световна война. Вместо това той направи тайно посещение в Хаваи, където отиде с цивилни дрехи и скромно цвете от мак. 

"Принцът е бесен от това, че беше така игнориран от кралското семейство. Кралят обаче беше категоричен, че няма да позволи на малкия му син да продължава с провокациите и да петни честта на короната. Необходим акт, който има за цел да спаси бъдещето на монархията и да затвърди решимостта на краля да се ограничи само до най-близките членове на семейството", казват приближени до двореца. Изненадващо обаче Беатрис и Йожени са включени в тази листа, но не и любимката на Чарлз - Зара Тиндал. От друга страна, дъщерята на принцеса Ан отдавна е заявила, че не желае да се въвлича прекалено в кралския живот и предпочита да е встрани от короната. Явно Хари обаче не е на това мнение, въпреки бягството им с Меган...