Банков апокалипсис за собствениците на криптовалути заради  проблеми с квантовите технологии. Това предупреждават интернет специалистите и то най-вече онези предприемачи, които в последните години натрупаха милиони благодарение на интернет и новите виртуални валути. 

 

Китайски изследователи вече обявиха, че квантовата технология на Google и IBM може да разбие криптирането, което гарантира сигурността на виртуалните ни банкови профили и фактически да засегне всичко - от интернет банкирането до правителствени тайни.

 

Най-уязвими обаче остават банковите системи. До този момент масовата технология в банките изпозва криптирани системи с публичен и частен ключ, за да пазят сметките на своите потребители. И разчитат на крипто връзки и компютри, които използват оптични или електронни импулси. Традиционните машини обаче се променят, а в Чикаго вече разработват квантов интернет и компютри, които да използват фотони - частици светлина, която да ги направи по-гъвкави по отношение на принципите на криптиране и работа с различни операционни системи. Но също така представлява и глобална заплаха за сигурността.

 

"Еволюцията на квантовите компютри е заплаха за сигурността на данните. Огромната им процесорна мощност може да разбие криптирането на данни с голяма скорост и да остави важни данни уязвими. Особено засегнати ще бъдат  банкови сметки, медицински досиета и дори държавни тайни. Сценарият е толкова реалистичен, че специалистите го наричат "Квантов апокалипсис", казва  Тим Калън, главен директор на компания за киберсигурност.

 

Най-уязвими обаче се оказват собствениците на виртуална валута. Разбиването на интернет системите за сигурност и банковите сметки ще засегнат първо тях, тъй като унищожаването на криптовалутите се оказва най-лесно и може да коства милиони, без възможност да се възстановят.