Земетресенията са били с различен магнитуд, удариха последователно трите държави

Истинска канонада от земетресения разлюляха Балканския полуостров тази нощ. Най-силният земен трус е бил усетен на територията на гръцкия остров Кефалония и буквално е хвърлил местните в паника. Силата му е била 4,2 по Рихтер. След него силен вторичен трус е разтърсил района на северозапад от Аргостоли. Силата му е била толкова голяма, че е бил усетен чак на остров Закинтос.

[caption id="attachment_265130" align="alignleft" width="300"]земетресение Земетресения разлюляха Балканите[/caption]

Трусът е бил усетен около един след полунощ. По същото време друго земетресение е разлюляло полуостров Пелопонес и Коринтския залив. Неговият магнитуд също е бил 4,2 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е бил в близост до Егио. Серията земни трусове не подмина и другата ни южна съседка - Турция. Трус със сила 3,8 по Рихтер е разлюляло и мегаполиса Истанбул. Епицентърът му е бил близо до община Арнавуткьой в Истанбул. Земетресението е станало малко преди 4 тази сутрин и е било почувствано в цялата община, изкарвайки хората по улиците.

България също не остана встрани от канонадата земни трусове. Цели два труса са били регистрирани тази нощ. Епицентърът им е бил на около 50 километра от столицата София, а силата им не е била толкова голяма, колкото в Гърция и Турция. Единият трус е бил със сила 3, а последвалият го вторичен - с две по скалата на Рихтер, предават от ПИК.