Мистерията на Бермудския триъгълник, която от години тревожи човечеството и дава храна за въображението на писателите, бе разкрита от учените – поне отчасти

В Бермудския триъгълник се случват най-нормални неща и за изчезналите кораби и самолети там, не са виновни извънземните, твърди екип от австралийски учени с ръководител Джоузеф Монаган. Всичко има обяснение и то е на дъното на океана. Зоната на Бермудския триъгълник съвпада с областта от земната кора известна отдавна със своята сеизмична активност. От пукнатините в дъното на океана се отделя добре познатия газ метан, който е в многократно по-големи количества от всяко друго място. С подводни камери се вижда как метанът образува малки балончета, притискан от налягането на километричния слой вода. Обаче с издигането си към повърхността те могат да се слеят, разширяват и буквално избухват на океанската повърхност.

[caption id="attachment_406964" align="alignright" width="300"]Бермудския триъгълник Метан изтича от океанското дъно в Бермудския триъгълник[/caption]

В такъв момент плътността на водата рязко намалява и дори най-лекият плавателен съд, който има лошия късмет да се намира в зоната, бива погълнат от морската бездна за секунди, без шанс да остави следи или да подаде SOS .

Изследователите дори заснеха на видеоклип своя експеримент, потвърждаващ категорично обясненията за мистерията с изчезналите кораби в Бермудския триъгълник. Дълбочината на океана по тези места е значителна и няма шанс плавателните съдове да бъдат намерени Има и друго – метанът е силно отровен. Газът  може да се задържи от студената морска мъгла, като убие всичко живо, попаднало сред нея. Това добре си пасва с описанията, които остават в бордовите дневници на немалкото мистериозни случаи, в които са намерени кораби без екипаж в Бермудския триъгълник.

[caption id="attachment_406965" align="alignright" width="300"]Мистерията на Бермудския триъгълник бе разкрита - отчасти Мистерията на Бермудския триъгълник бе разкрита - отчасти[/caption]

Предположението за наличие на невидимия убиец в зоната между Флорида, Пуерто Рико и Бермудите е изказано от учени още преди 60 години, но едва сега – в информационния век, се обобщават и намират обяснение редица факти. Интересен паралел откриха изследователи в Камерун, Руанда и Сибир. Там има езера от вулканичен произход, сякаш обитавани от Смъртта. Метанът се отделя от дъното, но не може да се издигне до повърхността, притиснат от слоя студена вода. В един момент концентрацията достига критично ниво и внезапно повърхността закипява от освобождаването на тонове метан сред мъгла, убиваща птици, животни и хора наоколо.

Този ефект може да се получи и в океана. Край Бермуда се срещат студеното Лабрадорско течение с топлия и капризен Гълфстрийм. Обясненията на учените е повече от логично, а завесата над мистерията с Бермудския триъгълник поне отчасти се повдига,  макар да не дава ключ за разкриване на всички странни случаи.